Burdur Gölü’nde su seviyesi 50 yılda 17,7 metre düştü

YEŞİL GAZETE


Fotoğraf: DHA
facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Türkiye‘nin yedinci büyük gölü Burdur Gölü‘nde su seviyesinin 50 yılda 17,7 metre düştüğü bilgisi paylaşıldı.

Göldeki halk plajında beş yıl önce su yüzeyinde yer alan üç metre yüksekliğinde iskele, bugünlerde suya yaklaşık iki metre uzaklıkta bulunuyor.

Göldeki çekilme ziyaretçileri de şaşırtıyor

DHA‘da yer alan habere göre, gölde kuraklık nedeniyle geçmiş yıllarda sahil olarak kullanılan Şeker Plajı, halk plajı ve göl kıyılarında çatlamış toprak örtüsü oluştu.

Burdur Gölü’nde su seviye ölçümü, 1959 yılının Aralık ayında 851,32 metre olarak kaydedilirken, gölde ölçülen en yüksek su seviyesi ise 1970 yılında 857,54’ydi.

1 Haziran 2021 itibariyle ise gölün su seviyesi  839.83 metre olarak kaydedildi. Gölün yüzeyi ise 123,45 kilometrekareye, hacim ise 3731,67 hektometreküpe düştü.

Göldeki kuraklık etkisiyle oluşan çekilme, ziyaretçileri de şaşırtırken, eğitimleri için şehre geri dönen Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri İlayda Özeken ve Gülcan Akçay gölün durumunu içler acısı olarak yorumladı.

Fotoğraf: DHA

Gülcan Akçay gölün durumuyla ilgili, “2 sene önce Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde eğitime başladık. Geçen yıl pandemiden dolayı burada değildik. Bu yıl yüz yüze eğitimin başlaması ile Burdur’a geldik. Gördük ki göl seviyesi 2 yıl önceye göre bayağı çekilmiş. Bu durum bizi çok üzdü. Yetkililerin bu duruma bir çare bulmasını istiyoruz, gölün durumu içler acısı” yorumunda bulundu.

Tarih: 12.10.2021 Okunma: 162