Google, iklim inkarcılığını destekleyen içeriklerde ve Youtube videolarında reklamı yasakladı

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Google bir açıklama yaparak bundan sonra iklim değişikliğiyle ilgili yanlış iddiaları destekleyen içeriklerde ve Youtube videolarında reklam gösterimi yapmayacağını duyurdu.

Şirketin reklam ekibi tarafından alınan karar artık platforma “iklim değişikliğinin varlığı ve nedenleri konusunda köklü bilimsel fikir birliğine aykırı” içerik oluşturan kişilerin reklam üzerinden para kazanamayacağı anlamına geliyor.

Şirket tarafından yapılan açıklamada “Son yıllarda, giderek artan sayıda reklamcı ve yayıncı ortağımız, iklim değişikliğiyle ilgili yanlış iddiaları destekleyen veya birlikte yayınlanan reklamlarla ilgili endişelerini dile getirdi” denildi.

İklim inkarcılığı ilk kez kısıtlanacak

New York Times’ın aktardığına göre politika, iklim değişikliğine bir aldatmaca veya kurmaca olarak atıfta bulunan, iklimin ısınmasına ilişkin uzun vadeli eğilimi reddeden veya sera gazı emisyonlarının veya insan faaliyetlerinin iklim değişikliğine katkıda bulunduğunu reddeden içerikler için geçerli olacak.

Google hali hazırda ateşli silahlarla ilgili videolarda veya trajik ve hassas konularla ilgili videolarda reklamları sınırlıyor veya kısıtlıyor. Bu adımla birlikte şirket ilk kez iklim inkarcılığını listeye eklemiş olacak.

Google’ın dijital reklamcılıktaki birincil rakibi olan Facebook, iklim değişikliğini reddeden reklamları yasaklayan açık bir politikaya sahip değil.

Reklam ajansları tepki gösteriyor

Reklam ajansları, iklim değişikliğiyle ilgili yanlış bilgilerle ilişkilendirilmek istememenin yanı sıra, fosil yakıt müşterileriyle olan ilişkilerini de yeniden değerlendirmeye başladıkları bir döneme girdiler.

Örneğin Forsman & Bodenfors reklam ajansı artık petrol ve gaz üreticileri için çalışmama sözü imzaladı. Fosil sektörünün şehir sokaklarında reklam vermesini ve spor takımlarına sponsor olmasını yasaklamak için çağrılar yaptı.

Davalar açılıyor

Greenpeace ABD ve diğer çevre grupları, bu yılın başlarında Federal Ticaret Komisyonu‘na Chevron’u “imajını sürekli olarak iklim dostu ve ırksal adalet odaklı gibi göstermekle ve ticari operasyonları ezici bir çoğunlukla iklimi kirleten fosil yakıtlara dayanmakla” suçlayarak şikayette bulunmuştu.

Exxon ise birkaç eyalette Demokrat yetkililer tarafından açılan ve tüketicileri iklim değişikliği konusunda aldatmak için reklamları kullanmakla suçlandıkları davalarla karşı karşıya.

Medya kuruluşlarında reklam

British Medical Journal, The Guardian ve İsveç yayınları Dagens Nyheter ve Dagens ETC gibi yayınlar fosil yakıt reklamlarını kabul etmeyi sınırladı veya durdurdu.

New York Times, petrol ve gaz şirketlerinin iklim haber bültenine, iklim zirvesine veya podcast yayınına sponsorluk yapmasını engelliyor. Ancak bu sayılan yerler dışındaki reklamlarına hala izin veriliyor.

.

Tarih: 09.10.2021 Okunma: 330