Louis Vuitton defilesinde protesto: Aşırı tüketim, yokoluş demektir

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Fransız moda evi Louis Vuitton’un ülkenin başkentindeki moda haftası kapsamında Louvre Müzesi’nde düzenlenen 2022 İlkbahar Defilesi, bir çevre aktivistinin protesto gösterisine sahne oldu.

Defile sırasında podyuma çıkan Yerküre Dostları Fransa’nın (Amis de la Terre) üyesi aktivist, “Aşırı tüketim = Yokoluş” yazılı pankartıyla mankenlerin arasında yürüdü.

Podyumda bir turu tamamladı

Podyumda bir turu tamamlayan ve geri dönerken bir güvenlik görevlisinin müdahalesiyle karşılaşan eylemci, diğer güvenlik görevlilerinin de sahneye gelmesi üzerine oradan uzaklaştırıldı.

Aktivistin elinde taşıdığı afişte çevreci aktivist hareket Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion),  Les Amis de la Terre ve Youth For Climate France isimli çevre örgütlerinin logosu bulunuyordu.

Yerküre Dostları Fransa, yakın geçmişte moda dünyasının aşırı tüketimi körüklemesine karşı olduklarını belirten bir tweet atarak ülkenin Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a karbon emisyonlarını azaltması için hemen harekete geçmesi yönünde çağrı yapmıştı.

Aktivistler, moda endüstrisinin dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 8,5’ini oluşturduğuna da dikkat çekmişlerdi.

‘İki kişi gözaltına alındı’

Eylemin ardından Extinction Rebellion, Amis de la Terre ve Youth For Climate tarafından yapılan açıklamada, protestonun planlanmasında 30 kişinin yer aldığı ve iki kişinin gözaltına alındığı ifade edildi.

Örgütler, hükümete sektördeki üretimde acil bir kesintiye gidilmesi çağrısında bulunurken, Amis de la Terre France Sözcüsü Alma Dufour, aşırı tüketim konusuna dikkat çekmek için bu markayı hedef aldıklarını ifade ederek, “Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH) lüksün dünya lideridir ve bunda sorumluluğu vardır” dedi.

Tarih: 07.10.2021 Okunma: 280