Ateşe körük: Fosil yakıt endüstrisi dakikada 11 milyon dolar sübvansiyondan yararlanıyor

YEŞİL GAZETE


Fotoğraf: Zach Frailey / Uprooted Photographer
facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan analize göre, fosil yakıt endüstrisi dakikada 11 milyon dolarlık sübvansiyonlardan yararlanıyor.

Hazırlanan analiz, kömür, petrol ve doğal gaz üretim ve kullanımına 2020 yılında 5,9 trilyon dolar destek verildiğini ortaya koyuyor.

Uzmanlar bu sübvansiyonların karbon emisyonlarında hızlı düşüşlere acilen ihtiyaç duyulan bir zamanda “iklim krizinin ateşine körükle gittiğini” söylüyor.

Emisyonları üçte bir azaltabilir

Akaryakıt fiyatlarını düşüren açık sübvansiyonlar toplamın yüzde 8’ini, vergi indirimleri ise yüzde 6’sını oluşturuyor. En büyük faktörler ise hava kirliliğinin neden olduğu ölümler ve sağlık sorunlarının (yüzde 42) ve sıcak dalgaları ile küresel ısıtmanın diğer etkilerinin (yüzde 29) çevreyi kirletenlere ödetilmesini sağlayamamak.

IMF analistlerine göre gerçek maliyetleri yansıtan fosil yakıt fiyatları belirlemek küresel karbondioksit emisyonlarını üçte bir oranda azaltabilir. Bu da uluslararası olarak kabul gören küresel ısıtmayı endüstri öncesi döneme kıyasla 1,5 derece ile sınırlamak için önemli bir adım.

Analistler ek olarak fosil yakıt sübvansiyonlarının sona ermesinin, kirli havadan kaynaklanan yılda yaklaşık bir milyon ölümü önleyeceğini ve hükümetler için trilyonlarca dolar artıracağını söylüyor.

‘Fiyatları düşük tutmak daha zararlı’

Raporun baş yazarlarından Ian Parry, “Bazı ülkeler, yoksullara zarar vereceğini düşündükleri için enerji fiyatlarını yükseltmek konusunda isteksizler. Ancak fosil yakıt fiyatlarını düşük tutmak, yoksullara yardım etmenin oldukça verimsiz bir yoludur, çünkü faydaların çoğu varlıklı hanelere aittir. Kaynakları doğrudan yoksul ve savunmasız insanlara yardım etmeye yönlendirmek daha iyi olur” dedi.

G20 ülkeleri 2009 yılında “verimsiz” fosil yakıt sübvansiyonlarını aşamalı olarak kaldırmayı kabul etmişti. Ancak bu alanda çok az ilerlenebildi. Temmuz’da yayınlanan bir rapor G20 ülkelerinin 2015 yılından bu yana fosil yakıtlara trilyonlarca dolar destek olmaya devam ettiğini gösterdi.

‘Fosil yakıttan uzaklaşmalıyız’

Düşünce kuruluşu Carbon Tracker‘ın kıdemli analisti Mike Coffin, “Küresel sıcaklıkları stabilize etmek için ateşe yakıt eklemek yerine acilen fosil yakıtlardan uzaklaşmalıyız” dedi.

The Guardian’dan Damian Carrington‘ın haberine göre Coffin, “Hükümetlerin düşüşte olan bir endüstriyi desteklemeyi bırakması ve bunun yerine düşük karbonlu enerji geçişi hızlandırması kritik önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Tarih: 07.10.2021 Okunma: 452