Bodrum’da su sıkıntısı: Yakın zamanda su temininde zorluklar yaşanabilir

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İnsan eliyle ortaya çıkan iklim krizine bağlı olarak yaşanan kuraklık nedeniyle Muğla‘nın Bodrum ilçesinde su sıkıntısı yaşanıyor.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Su Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik ise, Bodrum’da yakın zamanda su temininde zorluklar yaşanacağını söyledi.

İlçede su kullanımı üç kat arttı

DHA‘nın aktardığı haberde, Bodrum’a koronavirüs salgını nedeniyle çok sayıda kişinin yerleşmesiyle nüfusun 650 bine ulaşması su kullanımını üç kat artırdı.

İlçeye bu yıl temmuz ve ağustos aylarında yağmur yağmazken, Bodrum’un içme suyu ihtiyacını karşılayan Geyik Barajı’nda geçen yıl yüzde 71 olan su seviyesi bu yıl yüzde 31’e, Mumcular Barajı‘ndaki seviye de yüzde 17’den yüzde 9’a indi.

‘Yakın zamanda su temininde zorluklar yaşanacağı görülüyor’

Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Türkiye’nin büyük bir kesiminde iklim krizinin etkilerinin yoğun bir şekilde yaşandığının altını çizerek, “Karadeniz ile Marmara Bölgeleri’nde taşkınlar, Ege, İç ve Doğu Anadolu bölgelerinde ise kuraklık baş gösterdi” dedi.

Doç. Dr. Özçelik, ilçeye içme suyunun üç ana kaynaktan sağlandığını ancak bu kaynaklarda ciddi oranda kuraklık görüldüğü için yakın zamanda su temininde zorlukların yaşanabileceğini kaydetti:

3 ana kaynaktan sağlandığını ifade ederek, “Bunlar Mumcular ile Geyik Barajları ve su kuyuları. Mumcular Barajı kurumuş durumda. Geyik Barajı’nda su seviyesi yüzde 30-35 civarında. Bu oranda 12 milyon metreküpe tekabül ediyor. Bodrum’a içme suyu ilave tahsislerle karşılanabiliyor. Bodrum’a yakın zamanda su teminde zorluklar yaşanacağı görülüyor. Birkaç ay içerisinde yağış riskliliği söz konusu olabilir. Yağışlar gelmemesi durumda kuraklıktan etkileneceğiz. Gelecek yıllarda kuraklığın takibi gerekiyor. Kuraklık olmayacağı, taşkın olmayacağı anlamına gelmiyor. Hidrolojik döngü gereği Bodrum’da kasım ve aralık aylarında taşkın etkilerini gözlemliyoruz.”

Tarih: 06.10.2021 Okunma: 198