Çin verdiği iklim taahhüdüne rağmen altı ayda 24 kömürlü santral projesine onay verdi

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Çevre örgütü Greenpeace, Çin‘in yerel yönetimlerinin 2021 yılının ilk yarısında verdiği kömür santrali onaylarının yüzde 80 azaldığını açıkladı.

Ancak bu iyimser tabloya rağmen yerel yönetimler yılın ilk yarısında 5,2 GW kapasitesinde 24 yeni kömür yakıtlı elektrik santraline onay verdi.

‘Kömür konusunda karışık sinyaller’

Greenpeace Doğu Asya’nın Pekin merkezli proje lideri Li Danqing, “Kömür konusunda hala karışık sinyaller var. Bu da finansal ve çevresel risklere yol açar” ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, BM Genel Kurulu 75’inci oturumunda yaptığı konuşmada, ülkenin 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını zirveye çıkaracağını 2060 yılına kadar da karbon nötrlüğüne ulaşacağını duyurmuştu.

Elektrik arzını gerekçe gösteriyorlar

Devlet Başkanının açıklamalarından bu yana yerel yönetimlerin yeni kömür projelerinin onaylarını yavaşlattığını belirten Danqing “Ancak eyaletler açıkça kömüre mali destek bekliyorlar” ifadelerini kullandı.

Eyaletlerin yeni projeleri onaylarken temel argümanları ise “uzun vadeli elektrik arzının güvence altına alınması”. İklim krizinin neden olduğu sıcak dalgaları Guangzhou ve Xi‘an şehirlerinde elektrik arz krizlerine neden oldu. En çok kömür projesini öne süren iller de Shaanxi, Guangdong, Gansu ve Guizhou oldu.

‘Yeni enerji sistemleri incelenmeli’

Danqing “Kömür kapasitesi, enerji arzını güvence altına almak için bir numaralı seçenek olarak görülmesi  ve eyaletler, enerjiyi güvence altına almanın ulusal bir çıkar olduğunu düşünmesi kömür projeleri inşa etmeye davetiye çıkarır” dedi.

Greenpeace tarafından yapılan açıklamada “Eyalet hükümetleri yeni enerji sistemleri geliştirmek için yeşil üretim kapasitesi yatırım seçeneklerini incelemeli” tavsiyesinde bulundu.

Tarih: 28.08.2021 Okunma: 156