Cezayir’de yangınlara müdahale için giden sanatçı yakılarak öldürüldü

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İklim krizinin neden olduğu kuraklık ve sıcak dalgalarının etkisiyle tarihinin en büyük orman yangınlarıyla mücadele eden Cezayir’de orman yangınlarına müdahale için gönüllü olarak bölgeye giden sanatçı Djamel Ben İsmail, halk tarafından linç edildi.

Yangınlar çıktıktan iki gün sonra sanatçı, Twitter’daki paylaşımında Miliana’daki evinden 320 kilometre uzağa gidip, yangınlarla mücadelede “dostlara yardım edeceğini” söylemişti. Facebook hesabında da acil yardım çağrılarını paylaşmıştı.

Yangını başlatmakla suçladılar

Ancak Kabylie‘deki Tizi Ouzou bölgesine ulaştığında burada yerel halkın suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Sanatçıyı yangınları başlatmakla suçlayan yerel halkın genç adama önce işkence yaptığı, daha sonra da yaktıktan sonra cansız bedenini köy meydanına götürdüğü görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre görüntüler ulusal çapta büyük bir öfke yaratırken, sanatçının abisi görüntüleri silme çağrısında bulundu.  Babası ise “Oğlum, Kabylie’deki, sevdiği bir bölgedeki kardeşlerine yardım için gitti. Onu diri diri yaktılar” açıklamasını yaptı.

Sekiz bölgede 71 yangın

Cezayir’de sekiz bölgede 71 farklı yerde yangın çıkmış ve yangınlar üç gün boyunca kontrolden çıkarak büyük bir alanda etkili olmuştu. En az 90 kişi ölürken, çok sayıda kişi yaralandı.

Her ne kadar iklim krizi sonucunda ortaya çıkan sıcak dalgaları etkisi altındaki Akdeniz’de aralarında Yunanistan, Türkiye ve İspanya’nın da bulunduğu birçok ülkede orman yangınları yaşansa da siyasetçiler yangınlardan kundakçıları sorumlu tuttu.

Siyasetçilerden kundaklama açıklamaları

Başbakan Aymen Benabderrahmane, televizyondan canlı yayımlanan konuşmasında da “Tizi Ouzou’daki ilk incelemelerimiz, yangınların başlangıç noktalarının mümkün olan en büyük hasarı vermek için dikkatle seçildiğini gösteriyor” dedi.

Aynı gün, İçişleri Bakanı Kamel Beldjoud Tizi Ouzou’yu ziyaret edip, yangınların “ülkeye karşı nefretle dolu haydutlar tarafından çıkartıldığını” söylemişti. Cezayir bu hafta, yangınlarda suç ortaklığıyla suçladığı Fas ile olan ilişkilerini gözden geçireceğini açıkladı.

Bu durumun bölgedeki halk arasında panik yaratarak diğer bölgelere ait plakalı araçlardan şüphelenmelerine yol açtığı düşünülüyor.

Tarih: 21.08.2021 Okunma: 147