Konya Havzası’nda kuraklık sıkıntısı: Ülke çapında buğday krizi yaşanabilir

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Kuraklık, Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Havzası‘ndaki hububat ürünleri ve çiftçileri olumsuz etkiledi.

Son 10 yılın en kurak döneminin yaşandığını ifade eden uzmanlar, ülke çapında buğday krizi yaşanabileceğini kaydetti.

Yüzde 30’dan fazla kayıp yaşandı

Hürriyet‘te yer alan habere göre, Karapınar’da Temmuz’da başlayan buğday hasadında yüzde 30’dan fazla kayıp yaşandı. Bu kaybın, önümüzdeki günlerde un, buğday ve hayvan yemi fiyatlarına yansıyacağı kaydedildi.

Uzmanlar, beş yıl öncesine kadar 50 metre derinden yeraltı suyu çıkartıldığı, bu mesafenin kuraklık ve aşırı tüketim nedeniyle 150 metrenin üzerine çıktığını kaydetti. Kaynakların tükenmesi durumunda da ülke çapında buğday krizi yaşanabileceğinin altı çizildi.

‘Son 10 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz’

Karapınar Ziraat Odası Genel Sekreteri Nadi Özdil, 100 bin dekarlık arazide hububat hasadı yapılamadığını ifade etti ve son 10 yılın en kurak döneminin yaşandığını söyledi:

Yıllık 20 milyon ton buğday üretim kapasitemiz varken, kuraklık ve iklim değişikliğine bağlı nedenlerden kapasite 15 milyon ton seviyesine gerileyecek gözüküyor. Konya ve Karapınar’da obrukların sayısı artıyor. Son 10 yılın en kurak dönemini yaşıyoruz. Buğdayda ülke olarak ciddi kaybımız olacak.”

‘Mavi Tünel Projesi hayata geçmeli’

Karapınar Merkez Sulama Kooperatifi Müdürü Necmettin Ocakçı da ekinlerin yeterince büyüyemediğini kaydederek, “Kıraç dediğimiz arazilerde neredeyse yüzde 80 verim kaybı yaşanıyor. Türkiye’nin tahıl ambarları boş kalacak” açıklamasında bulundu.

Ocakçı, Mavi Tünel Projesi’nin hayata geçmesi gerektiğinin altını çizdi:

Konya’nın içme suyu ve yeraltı suyunu desteklemek amacıyla Göksu’dan Konya ovası Hotamış Havzası’na depolanan projede 2015’te ilk su bırakıldı ama deponun suyu taşıyamaması nedeni ile su tekrar verilmedi. Bu proje faaliyete geçerse su seviyemiz yükselecektir. Dış havzalardan ve göletlerden de bir an önce kapalı borularla suyun Konya havzasına getirilmesi şart.”

‘Ürünler büyümüyor’

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mithat Direk, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, asıl sorunun kayıplarla birlikte ürünlerin büyümüyor olmasından kaynaklı olduğunu ifade etti:

Buğday hasadında yüzde 30’a yakın kayıp olmakla birlikte asıl sıkıntı ürünlerin büyümüyor olması. Karapınar’da yaşanan sıkıntı un, ekmek ve et fiyatlarına da yansıyacaktır.”

Tarih: 24.07.2021 Okunma: 138