Lise öğrencisi Zeynep Cangı, İzmir’in Çernobil’i hakkındaki yazısıyla dünya birincisi oldu

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İzmirli 10’uncu sınıf öğrencisi Zeynep Cangı, “İzmir’in Çernobil’i” olarak bilinen Gaziemir’deki eski kurşun döküm fabrikası alanıyla ilgili yazdığı 12 sayfalık makalesiyle Uluslararası Genç Sosyal Bilimciler Konferansı’nda dünya birincisi oldu.

Gaziemir’in Emrez mahallesinde bulunan eski kurşun döküm fabrikası alanında normal değerin 7 bin 219 katı radyasyon ölçülmüştü.

Yöre halkıyla konuştu

Babası Yeşil Sol Parti MYK üyesi Avukat Arif Ali Cangı’nın verdiği mücadeleyle Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atıkların varlığından haberdar olan Zeynep Cangı, radyasyon ölçümü yapıp yöre halkıyla konuştuktan sonra uzman görüşleri de alıp 12 sayfalık bir makele hazırladı.

Makalesine alandan çektiği fotoğrafları ekleyen ve çevrim içi düzenlenen konferansta jüri üyelerine sunum yapan Zeynep Cangı, birinciliği elde etti.

‘Herkes üzerine düşeni yapmalı’

Lise öğrencisi bir yurttaş olarak alanın temizlenmesi için elinden geleni yaptığını söyleyen Cangı, Telgraf’ın aktardığına göre “Uzmanlardan aldığım bilgiler ışığında bu alanın insan sağlığı için çok yüksek riskli olduğunu öğrendim. Makalem ve yaptığım sunumla bu konuyu dünya gündemine taşıdım” dedi.

Cangı açıklamasında “Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ‘Duran Adam’ eylemiyle, babam Arif Ali Cangı ve birçok çevre örgütü temsilcisi alanın temizlenmesi için mücadele veriyor. Umarım herkes üzerine düşeni yapar. Uluslararası arenada bu kadar ilgi gören bir konuya, Türkiye’deki yetkililerin de duyarlı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Gaziemir, 2011 yılında taşınmadan önceki adıyla Aslan Avcı Döküm Sanayi’ne ait olan arazideki nükleer atıklar nedeniyle “İzmir’in Çernobil’i” olarak hafızalara kazınmıştı.

Emrez Mahallesi’nde, 1940 yılında faaliyete başlayan Aslan Avcı Döküm Sanayi Ticaret A.Ş.’ye ait olan 70 dönümlük arazide semt sakinlerinin ihbarı üzerine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından 2007 yılında yapılan araştırma sonucunda 100 bin ton radyoaktif atık gömülü olduğu rapor edilmişti.

İnceleme sonucunda yurtdışında getirilen nükleer çubukların (Europium 152) kurşun ve gümüş geri dönüştürüldüğü sonrasında da denetimsiz olarak araziye gömüldüğü ortaya çıkmıştı.

HDP’li milletvekili Murat Çepni, Yeşil Gazete yazarı ve nukleersiz.org Koordinatörü Pınar Demircan’ın gündeme getirdiği radyoaktif atıklar ile ilgili Meclis’te soru önergesi vermişti.

Tarih: 09.07.2021 Okunma: 297