Van Gölü havzasında toplu martı ölümleri

YEŞİL GAZETE


Fotoğraflar: DHA
facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Van Gölü havzasında toplu martı ölümleri yaşanmaya başladı. Ölen martılardan alınan numuneler üzerine yapılan incelemeler sunucunda ölümlerin açlığa bağlı stresten kaynaklandığı ortaya çıktı.

Üreme zamanlarında, insanların bulunmadığı ve riskli olmayan yerleri seçen martılar, Van Gölü havzasına özellikle de Adır Adası‘na geliyor. ‘Martı Adası’ olarak da bilinen adaya gelen martılar yumurtalarını buraya bırakıyor.

‘Hastalık belirtisi yok’

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, DHA’ya yaptığı açıklamada inceleme sonucunda martılarda herhangi bir hastalık belirtisi görmediklerini söyledi.

Aslan, “Martılar yalnız üreme zamanlarında sakin olan yerlere göç etmekte. Üremeleri için uygun ortam hazırlamakta, bunu seçerken de yiyeceğin ve güvenliğin en iyi olduğu yerleri seçmekte çünkü buraya 1 milyona yakın martı yuva yapmakta. Adır Adası’nda kuluçkaya yatmakta. Bu 1 milyon martı ikişer yumurta bıraktığı zaman yavru çıkarttığı zaman sayı üçe katlanmakta” dedi.

‘Martılarda beslenme sorunu ortaya çıktı’

Bu yıl kuraklığın olması ve sulak alanlarda suyun erken tükenmesine bağlı olarak inci kefali balığının da göçünü erken tamamladığını belirten Aslan,  “Dolayısıyla martıların beslenme sorunu ortaya çıktı. Bizler ölümlerin olduğu bölgede çalışarak ön incelememizi tamamladık. Bu ölümlerin her yıl yaşanan ölümlerle aynı nedenle olduğunu tespit ettik. Herhangi bir hastalık veya salgın söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

İlk belirlemelere göre stres faktörüne bağlı parazit ölümler olduğunu tespit ettiklerini aktaran Prof. Dr. Aslan, “Yani yiyeceğin azalması, kalabalık ortamların oluşması da stres faktörüdür. Her yıl rutin olarak açlığa bağlı bu ölümler gerçekleşmektedir. 3 milyon martıdan 3 bin martının ölmesi normaldir” dedi.

Tarih: 07.07.2021 Okunma: 164