SU Tükeniyor, VAN GÖLÜ Buharlaşıyor, TÜRKİYE ÇÖLLEŞİYOR .... HABER ANALİZ: İ. Hakkı Cengiz

GENEL HABERLER

HABER ANALİZ

İ. Hakkı Cengiz

Bundan on gün kadar önce, BloombergHT’de konuşan bir yetkili, “akarsulardaki suyun azalmasından dolayı, hidroelektrik santrallarının, elektrik üretimindeki payının %31’den %23’e düştüğünü” söyledi.

Peki, aradaki 8 puanlık eksik nasıl kapatılıyor? Yetkili onun da cevabını verdi: Kömürle elektrik üretiminin payı artırılarak!

Kömürle üretimim artması; yani kirliliğin, hava kirliliğinin ve küresel ısınmanın biraz daha artması demek!

VAN GÖLÜ BUHARLAŞIYOR

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü’ndeki buharlaşmanın düşen yağmurun dört katı olduğunu söyledi.

Aynı üniversitenin başka bir öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Tunçtürk ise, “tarımsal üretimde büyük zayiat” olduğunu vurguladı. (https://www.genelhaberler.com/haber/oku/36162)

Van gölü ve Van iline dikkatlerinizi çekerim: Burası ülkenin en soğuk, dolayısıyla buharlaşmanın en az olması beklenen, öte yandan, akar suların, kar sularının en bol olduğu bölge… Burada bile kuraklık ve buharlaşma bir gölü tehdit ediyor, tarımsal üretimde büyük zayiata sebep oluyorsa varın memleketin geri kalan bölümünü siz hesap edin!

7,7 MİLYON TON YİYECEĞİ ÇÖPE ATAN TOPLUM

Su ve tarımsal üretim konusunda vaziyet bu kadar vahimken, Birleşmiş Milletler raporuna göre, Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton (7 milyar 700 milyon kilo) yiyecek çöpe atılıyor. Bu, kişi başına 93, dört kişilik bir ailede ise 372 kilo yiyecek anlamına geliyor. Demek ki dört kişilik bir aile, her gün bir kilo yiyeceği çöpe atıyor.

Yukarıdaki resimde, bazı ürünlerin ve yiyeceklerin üretiminde kullanılan su miktarını görüyorsunuz. Yiyeceği çöpe atarken, sadece o yiyeceği değil, onun üretiminde kullanılan suyu, emeği, zamanı ve diğer kaynakları da çöpe atmış, israf etmiş oluyorsunuz.

Bu kadar büyük israf ise;

Su ve enerji kaynaklarının boşa tüketilmesi,

Yoksulluğun ve GÖÇÜN daha fazla artması,

Doğanın daha hızlı tahrip edilmesi,

Hava kirliliği ve KÜRESEL ISINMA demek!

NÜFUS ARTARKEN SU KAYNAKLARI AZALIYOR

O vakit dengeyi, azalan suyun artan nüfusa yetmesini nasıl sağlayacağız?

Bunun tek yolu var:

Tüketimi kısmak!

Tüketimi derhal azaltmak!

Aksi takdirde, GIDA ve SU konusunda bizi çoook karanlık günler bekliyor!

x   x   x

TAVSİYE

Daha fazla bilgi ve ayrıntı için

https://www.youtube.com/watch?v=_XgPWa7xHOI&t=12s

Tarih: 04.07.2021 Okunma: 159