82 milyon insan yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldı

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından açıklanan rapora göre, dünyada 82 milyon 400 bin insan şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle yaşadığı yeri terk etmek zorunda bırakıldı.

5 milyon 700 bin Filistinli ve 3 milyon 900 bin Venezuelalı krizler nedeniyle ülkelerini terk etti. 48 milyon insan da kendi ülkelerinde yerlerinden edildi.

İltica başvurusu 4 milyon 100 bin

Rapora göre, şiddet nedeniyle yerlerinden edilen insan sayısı 2011 yılına kıyasla iki kat daha arttı. Rapor, iltica başvurusunda bulunanların sayısının 4 milyon 100 bin olduğunu da ortaya koydu.

Ülkesini terk etmek zorunda kalanların çoğu Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar gibi ülkelerde yaşıyor. BM, her 10 sığınmacıdan dokuzunun bu ülkelerden birinden geldiğini söylüyor.

Yaşadıkları yerden gitmek zorunda kalan insanların yüzde 42’sini, 18 yaş altındaki çocuklar oluşturuyor. BM verilerine göre, 2018-2020 yıllarında yaklaşık bir milyon çocuk, sığınmacı olarak dünyaya geldi.

Yeni krizler baş gösteriyor

BM, pandemiye rağmen Etiyopya ve Mozambik’te yeni krizlerin baş gösterdiğine dikkat çekiyor ve bununla birlikte Güney Sudan, Suriye ve Afrika’nın bazı bölgelerinde insanların açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu da vurguluyor.

Rapora göre, birçok ülke koronavirüs nedeniyle sınırlarını kapattığı için sığınmacılar kendilerine gidecek başka bir yer bulamıyor.

2020 yılında sadece 34 bin 400 insan 21 ülkeye yerleşebildi. BM’ye göre aslında bir milyon 400 bin insan bir ülkeye yerleşmeyi bekliyor.

En çok sığınmacı kabul eden ülkeler

BM verilerine göre en çok sığınmacı kabul eden ülkeler; Türkiye, Kolombiya, Pakistan ve Uganda.

Türkiye 3 milyon 700 bin, Kolombiya bir milyon 700 bin, Pakistan bir milyon 400 bin ve Uganda bir milyon 400 bin sığınmacıyı ülkesine kabul etti.

Tarih: 20.06.2021 Okunma: 157