BU ÇOCUKLARI KURTARIN; KORUYUN, ENGELLEYİN, EĞİTİN! HABER ANALİZ: İ. Hakkı Cengiz

GENEL HABERLER

GENEL HABERLER

Haber Analiz: İ. Hakkı Cengiz

Sıcak aile yuvasında sevgi, eğitim yuvalarında eğitim-öğretim görme, akranlarıyla oyun oynama yaşındaki çocuklardan söz ediyorum.

İş Kanunu’na göre, 15 yaşın altındaki çocukların çalıştırılması yasaktır. Tabii bu, “15 yaş” da çalışmak-çalıştırılmak için çok küçüktür. O maddeyi, zorunlu haller, yaz tatili gibi geçici dönemler, “istisnalar” ve “hafif işler”de çalıştırılmak şeklinde anlamak lâzım. Yoksa 15 yaş da hem eğitim hem de oyun oynama yaşıdır.

Kaldı ki bizim bahsettiğimiz çocuklar hem 15 yaşın da altında hatta çok altında hem de oldukça ağır bir işte çalışmakta veya çalıştırılmaktadır.

Fotoğrafta gördüğünüz, ATIK TOPLAMA torbası altında ezilen çocuk kesinlikle 15 yaşında yok! O çocuğu yakından gördüm. Hem de iki gün üst üste… Dikkatle baktım. 12-13 yaşlarında gözüküyor.

Daha vahimini de gördüm: O resmi çekmeden 3 saat kadar evvel, İstanbul’un aynı semtinde, başka bir mahallede daha küçük bir çocuğu, yine atık toplama torbasını sürüklerken gördüm. 11-12 yaşlarındaydı. Bir yokuşu tırmanmaya çalışıyordu. Arabayı çıkaramıyordu. İmdadına genç bir vatandaş yetişti. O duyarlı, merhametli, vicdan sahibi gencin yardımıyla atık arabasını yokuşta sürükleyebildi.

Tabii felaket, bu bahsettiğim iki çocuktan ibaret değil! Atık toplama ve başka ağır işlerde çalıştırıllan binlerce, belki yüzbinlerce çocuk var. Bu çocukların ağır yükleri, sırtlandıkları sorumlulukları, içler acısı görüntüleri vicdanları yaralıyor.

Bu çocuklar, haddizatında, gün boyu ebeveyn koruma ve kontrolünden uzakta, sokaklarda bin bir türlü tehlikeye de maruz kalabilirler.

Bu çocuklar bizim çocuklarımız, bizim istikbalimiz. Bu yürekleri burkan durumdan derhal kurtarılmalılar… Onların yeri eğitim yuvaları, sıcak aile yuvaları, akranlarıyla birlikte oyun alanları!

Yerel ve merkezî yönetim yetkililerini göreve davet ediyoruz!

Tarih: 05.06.2021 Okunma: 858