Meclis Başkanı CHP’nin ‘128 milyar’ önergesini beğenmedi: Uzun olmuş, yanıtlar kolayca öğrenilebilir

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button
TBMM Başkanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun kayıp 128 milyar dolar’la ilgili soru önergesini ‘uzun’ buldu, yanıtların başka bir kaynaktan ‘kolayca öğrenilebileceği’ gerekçesiyle önergeyi Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a iletmedi.

CHP, eski Hazine ve Maliye bakanı Berat Albayrak’ın görev döneminde Merkez Bankası’ndan satılan 128 milyar doların akıbetini sorduğu bir kampanya başlatmıştı. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Hazine Bakanı Lütfi Elvan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli dahil pek çok yetkili soruya farklı yanıtlar verse de net bilgiye ulaşılamamıştı.

CHP’li Tanrıkulu ise Hazine Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle 26 Nisan’da 1128 soruluk bir önerge verdi.

Önergeyi değerlendiren TBMM Başkanlığı, içtüzüğe göre yazılı soru önergelerinin kısa olması ve ‘başka kaynaklardan kolayca öğrenilmesi mümkün olan’ sorular ile ‘sadece belli bir konu hakkında istişare edilmesi amacına yönelik sorulara yer verilmemesi gerektiğini belirtti.

‘Sorular kısaltılırsa yeniden değerlendirilebilir’

Tanrıkulu’nun önergesindeki 7’nci sorudan 1128’inci soruya kadar olan sorularının tamamının bu kapsama girdiğini kaydeden başkanlık, önergeyi işleme almadığını; kısaltılırsa yeniden değerlendirilebileceği kaydedildi.

TBMM Başkanlığı’nın içtüzüğe aykırı bulmadığı ilk altı soru şöyle:

  • 128 milyar rezerv kime satıldı?
  • Rezerv neden satıldı?
  • Satışın sorumluluğu kime ait?
  • 128 milyar rezerv esnafa mı gitti?
  • 128 milyar rezerv işçiye mi gitti?
  • 128 milyar rezerv çiftçiye mi gitti?
Tarih: 05.06.2021 Okunma: 677