Çoruh Nehri’ne su taşıyan Oltu Çayı tamamen kurudu

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Türkiye’nin tamamında olduğu gibi Erzurum‘da da son yılların en kurak dönemlerinden biri yaşanıyor. Kentin Oltu ilçesini ikiye ayıran Oltu Çayı, daha önce görülmediği şekilde tamamen kurudu.

Bölge kışın ve ilkbahar aylarında yeterli yağışı almadığı için, çayın suyunun azalmasına alışık olduklarını söyleyen yöre halkı, buna rağmen, bahar aylarında karların erimesiyle birlikte debisi dört-baş kat artan ve sık sık taşkınların  meydana geldiği çayın, mayıs ayında tamamen kurumasına ilk kez şahit olduklarını anlattı.

Çayın kurumasıyla balıkların da yaşam alanı kalmadı.

‘Arazilerimizi sulayamayacağız’

Çayın ilk defa bu kadar kurumuş halde gördüklerini söyleyen Aslanpaşa Mahallesi‘nin muhtarı Zafer Şahin şunları söyledi:

“Daha beşinci ayın sonlarındayız. Her sene bu aylarda Oltu Çayı yatağına sığmazken, böyle bir şey tarihinde belki de ilk defa yaşanıyor. Ciddi manada su sıkıntımız var, arazilerimiz suya hasret kalacak. Yardım bekliyoruz. Böyle giderse perişan olacağız.”

Bölge halkından Selami Altun ise, “63 yaşındayım Oltu’da doğdum, büyüdüm; havaların kurak gitmesinden dolayı mayıs ayında çayın bu kadar azalmasına ilk defa şahit oluyorum. Geçtiğimiz yıllarda çay coşkun akardı” dedi.

Tarih: 27.05.2021 Okunma: 409