BATILILAR, Sincan''daki BASKI Dolayısıyla Çin ile Çatışıyor

EL-Cezire

ABD, Birleşik Krallık ve Almanya, Pekin'in Uygur azınlığa muamelesine ilişkin endişeler nedeniyle, Çin'i BM'nin bölgeye "anında, sınırsız" erişimine izin vermeye çağırıyor.


Fotoğraf: Sincan, Aksu'da bir Uygur mahallesinde yürüyen bir kadın.

Batılı güçler, çoğunlukla Müslüman azınlığa yönelik muamelesi nedeniyle Çarşamba günü BM'de Çin ile çatıştı
[Dosya: Hector Retamal / AFP] 13 Mayıs 2021

Birleşik Devletler, Almanya ve İngiltere, Pekin'in BM üye devletlerinden uzak durmaları için lobi yaptığı sanal bir olayı sürdürürken, Uygurlara ve Sincan'daki diğer çoğunlukla Müslüman gruplardan insanlara muamelesi nedeniyle Birleşmiş Milletler'de Çin ile çatıştı. . ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, organizatörlerin yaklaşık 50 kişinin katıldığını söylediği etkinliğe, "Çin hükümeti Sincan'daki insanlığa karşı işlenen suçları ve Uygurların ve diğer azınlıkların soykırımını durdurana kadar ayakta kalmaya ve konuşmaya devam edeceğiz" dedi. ülkeler çarşamba günü. Çin, Sincan pamuk boykotu için Batı ülkelerine ve şirketlere saldırıyor.

Çin, ABD'li ve Kanadalı yetkililere Sincan'daki azarlama nedeniyle yaptırım uyguladı. Çin, Sincan 'yalanlarına' yaptırım uygulayan İngiliz politikacıları hedef alıyor Çinli televizyon yıldızları, Sincan'ın yorumları konusunda Nike ile bağlarını kesti BM, bazı batılı ülkeler, akademisyenler ve hak grupları yüz binlerce Uygur'un uzak batı bölgesindeki yeniden eğitim kamplarına gönderildiğini söylüyor. Çin kampların varlığını kabul etti, ancak bunların katı grupların üstesinden gelmek için gerekli mesleki beceri eğitim merkezleri olduğunu söylüyor. “Sincan'da insanlara işkence ediliyor. Kadınlar zorla kısırlaştırılıyor ”dedi Thomas-Greenfield. Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnes Callamard, olaya verdiği demeçte, tahmini olarak bir milyon Uygur ve çoğunluğu Müslüman etnik azınlıkların keyfi olarak gözaltına alındığını söyledi. Geçen hafta BM üye ülkelerine gönderdiği bir notta, Çin’in BM misyonu suçlamaları "yalan ve yanlış iddialar" olarak reddetti ve örgütleyen ülkeleri "Çin ile çatışmayı kışkırtmaya takıntılı olmakla" suçladı.

Çin, ülkeleri "Çin karşıtı bu etkinliğe KATILMAMAYA" çağırdı, ancak Çarşamba günü Çinli bir diplomat suçlamaları ele aldı. Çinli diplomat Guo Jiakun, "Çin'in Sincan'da saklayacak hiçbir şeyi yok" dedi. “Sincan her zaman açıktır. Herkesin Sincan'ı ziyaret etmesini memnuniyetle karşılıyoruz, ancak yalanlara ve suçluluk varsayımına dayalı her türlü soruşturmaya karşı çıkıyoruz. "

Etkinlik Almanya, ABD ve İngiltere tarafından düzenlendi ve Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve diğer birçok Avrupa ülkesi destekledi. İngiltere'nin BM Büyükelçisi Barbara Woodward, toplantıda “kitlesel keyfi gözaltı, zorla kaybetmeler ve işkence vakaları olduğuna dair kanıtlar olduğunu söyledi. Zorla çalıştırma ve kısırlaştırmanın yaygın olduğuna dair başka raporlar da var ”. Erişim çağrıları Müslüman mezarlıklarının yıkıldığına, çocukların ve Uygurların dini inançlarına aykırı olarak domuz eti yemeye zorlandığına dair haberler de var.

İnsan Hakları İzleme Örgütü geçen yıl, baskıların "teknolojiyle turbo şarj edildiğini" iddia etti; insanlar bağlantıları işaretleyen algoritmalar, seyahat düzenleri ve hatta başörtüsü takarak tutuklanmak üzere seçildi. “Bugün bu gerçeklerle yüzleşmek için buradayız. Ve Çin'den BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne ve ofisine anında, anlamlı ve sınırsız erişime izin vermesini istedik” dedi, Woodward.

Alman büyükelçisi Christoph Heusgen, "Çin'i evrensel insan hakları beyanına saygı duymaya çağırıyoruz ve Çin'den gözaltı kamplarını yıkmasını istedik" dedi. "Saklayacak hiçbir şeyiniz yoksa, neden insan hakları için yüksek komiserlik üyesine engelsiz erişim vermiyorsunuz?" diye sordu.

Çin'in Kuqa kentinde bir zamanlar Müslüman mezarlığı olan düzleştirilmiş arazi [Dosya: Hector Retamal / AFP] BM insan hakları şefi Michelle Bachelet etkinlikte yoktu ve yokluğu İnsan Hakları İzleme Örgütü İcra Direktörü Kenneth Roth tarafından not edildi. Eminim meşguldür, dedi. Hepimizin öyle olduğunu biliyorsun. Ancak insan haklarını savunmak için benzer bir küresel yetkim var ve bugün burada size katılmaktan daha önemli bir şey düşünemedim."

BM İnsan Hakları bürosu sözcüsü Ravina Shamdasani, Sincan'daki insan hakları durumu hakkında ciddi endişelerini dile getiren ve defalarca engelsiz erişim talebinde bulunan Bachelet'in katılamayacağını söyledi. "Yüksek Komiser, böyle bir ziyaret için yöntemlerle ilgili olarak Çinli yetkililerle görüşmeye devam ediyor," dedi ve Bachelet’in ofisinin "ilgili bilgileri toplamaya ve analiz etmeye ve durumu yakından takip etmeye devam ettiğini" sözlerine ekledi. Çarşamba gününün ilerleyen saatlerinde, dünyadaki din özgürlüğünün durumuna ilişkin yıllık raporunun başlangıcında, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir yetkili, Çin'i Sincan'ı "açık hava hapishanesine" çevirmekle suçladı. Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Özgürlük Ofisi'nde üst düzey bir yetkili olan Daniel Nadel, nüfusun yakından izlendiğini söyledi. Bir haber brifinginde "İnsanların hareketleri yakından takip ediliyor" dedi. Uygurlarla birlikte yaşamakla görevlendirilmiş bakıcılarınız var.

Tarih: 13.05.2021 Okunma: 257