Tarkan’dan maden tehdidindeki İkizdere ile dayanışma: Mücadelenizde yanınızdayım

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button
Dünyaca ünlü şarkıcı Tarkan, Rize‘nin İkizdere ilçesindeki İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz İnşaat tarafından açılmak istenen taş ocağına karşı başlayan protestolara ilişkin bir paylaşım yaptı. 
Paylaşımında “Canım memleketim Rize, canım İkizdere, canım hemşehrilerim! Acılı feryadınızı duyuyorum. İçim yanıyor benim de. Doğanızı, yurdunuzu korumak istemekteki haklı isyanınızı derinden hissediyorum ve bu mücadelenizde tüm kalbimle yanınızdayım” ifadeleri kullanıldı. 

Kendisinin İkizdere’de çekilmiş fotoğraflarının yanı sıra bölge halkının çektiği bir videoya da yer veren ünlü sanatçı, “Her gün memleketimizin doğasını, toprağını para ve güç uğruna feda edenler; çocuklarımıza, yarınlarımıza miras bırakacağımız güzel memleketimize bu katliamları reva görenler, bi durun artık! Yeter!” tepkisini gösterdi.

Pandemi fırsat olarak görüldü

Rize İkizdere‘de yer alan İşkencedere Vadisi‘nde Cengiz İnşaat tarafından İyidere lojistik merkez inşaatına malzeme tedarik etmek amacıyla açılmak istenen taş ocağına karşı direnen yurttaşlar çadır nöbeti başlatmıştı.

Bir ayı süren mücadelenin ardından 23 Nisan’daki sokağa çıkma yasağını fırsat bilen Cengiz İnşaat  jandarma ve polis koruması eşliğinde çalışmalara başladı.

Taş ocağı için çalışma yürütülen bölgeye halkın girişini engellemek isteyen jandarma, yurttaşların arazilerine girdi. Direnmemeleri için tehditlerde bulundu. Halka biber gazıyla müdahale edildi, 15 kişi gözaltına alındı.

Mahkeme daha önce iptal etmişti

Gürdere (Ethone) ile Cevizlik (Pakorom) köyleri arasında yer alan İşkencedere Vadisi’ndeki (Eskenci) taş ocağı projesi ilk olarak SR Tarım Turizm İnşaat Yatırım Sanayi ve Ticaret Limited Şirket tarafından yapılmak istenmişti.

Şirketin ruhsat almasının ardından 2019 yılında köylülerin açtığı davada Rize İdare Mahkemesi bölgede taş ocağı açılmasına izin vermeyerek ruhsatın iptaline karar vermişti.

Mahkemenin iptal kararı verdiği ayni alanda Cengiz İnşaat elamanları bölgede çalışmalar başlatmış ancak köy muhtarı ve yurttaşlar şirketin bölgede çalışma yapmasına tepki göstermiş ve alandan uzaklaştırmıştı.

Tarih: 27.04.2021 Okunma: 270