AB''den Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri nedeniyle Çin''e yaptırım kararı

EURONEWS

Avrupa Birliği'nin 27 üye ülkesi, Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygurlara yönelik insan hakları ihlalleri için 1989'dan bu yana ilk yaptırım kararı aldı.

Reuters'e konuşan 2 AB diplomatı, 27 üye ülkenin büyükelçilerinin, insan hakları ihlalleri nedeniyle 4 Çinli yetkilinin mal varlıklarının dondurulması ye vize yasağı uygulanması yönünde karar ardı. Ayrıca Çinli bir kuruluşun da kara listeye alınacağı belirtildi.

Diplomatik kaynaklar, söz konusu kararın bakanlık düzeyinde onaylanmasının ardından ceza alan isimlerin kamuoyuna açıklanacağını söyledi.

Diplomatlar, yaptırım uygulanan Çinli yetkililerin Uygur Müslüman azınlığın haklarını ihlal etmekle suçlandığını söyledi.

Çin: AB'den iki kez düşmesini istiyoruz, yoksa sorumluluklarımızı yerine getiririz

Çin'in AB heyeti ise, karara ilişkin Twitter'de yaptığı açıklamada, "Yaptırımlar bir yüzleşme kaynağıdır. Çatışma değil, diyalog istiyoruz. AB'den iki kez düşünmesini istiyoruz. Bazıları çatışmada ısrar ederse, halka karşı sorumluluklarımızı onurlandırmaktan başka seçeneğimiz olmadığı için geri adım atmayacağız."

Çin'in AB Misyonu Başkanı Zhang Ming, daha önce yaptığı açıklamada, "AB'nin baskısına rağmen Pekin'in Sincan bölgesindeki politikasını değiştirmeyeceğini" vurgulamıştı

Tarih: 19.03.2021 Okunma: 261