İKSV’DEN Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat raporu: İklim krizini konuşmanın tam zamanı

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), bugün düzenlediği ilk dijital basın toplantısıyla “Ekolojik Dönüşüm için Kültür ve Sanat” başlıklı dokuzuncu raporunu tanıttı. Rapor, Bahçeşehir Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hande Paker tarafından hazırlandı.

Raporda, küresel ekolojik krize dikkat çekilirken, kültür ve sanat kurumları için yapılabilecek dönüşümlere öneriler de sunuluyor.

Aynı zamanda, rapor kültür-sanat aktörlerinin ekolojik dönüşüm için eyleme geçmekte oynayabileceği etkin rolü vurguladığı gibi, ekolojik krizi tüm boyutlarıyla tartışıp sürdürülebilirliğin nasıl inşa edileceğini de irdeliyor.

‘Kültür sanat dünyası pratiklerini dönüştürme sorumluluğunda’

Basın toplantısında ilk sözü alan İKSV Kültür Politikaları Çalışmaları Direktörü Özlem Ece “İklim krizinden bahsetmenin tam zamanı” diyerek, raporla ilgili olarak, kültür sanat dünyasının kendi pratiklerini dönüştürme sorumluluğu duyduğuna şöyle dikkat çekti:

2021 yılında, iklim müzakerelerinin yirmi altıncısı yaklaşırken, ekolojiyi gözeten bir dönüşümün gerçekleşmesi için yol hala uzun. Yine de, yapılması gerekenler artık daha iyi biliniyor.

Dünya’da ve Türkiye’de çevre hareketi ve yükselen genç sesler bunları tüm açıklığıyla ortaya koyuyor. Yaşadığımız gezegenin bugününü ve geleceğini tehdit eden ekolojik krize karşı değişim yolunda güçlü bir sözü olan kültür-sanat dünyası, aynı zamanda kendi pratiklerini dönüştürme sorumluluğunu duyuyor. Bu nedenle, yaratıcı seslerin daha gür duyulacağı koşulları sağlamak ve dönüşüme yardımcı olacak araçları sunmak, kültür politikalarının en acil meselelerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.”

Raporda Hollanda ve Birleşik Krallık‘ta bulunan çeşitli kültür kurumları, sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve özel sektör temsilcileriyle yapılan mülakatlar da yer alıyor.

Tüm görüşmeler çevrimiçi ortamda yapıldığı için ekolojik ayak izi de ciddi oranda azaltılmış oldu.

Fotoğraf: Greg Goodale

‘Siyasal ve kültürel bir eksen değişimi gerekli’

Özlem Ece’nin ardından söz alan raporun yazarı Doç. Dr. Hande Paker, krizin atlatılabilmesi için iklim adaletiyle şekillenmiş siyasal ve kültürel bir değişime ihtiyaç olduğuna dikkat çekti:

İçinde bulunduğumuz ekolojik kriz hem yerel hem küresel olarak tecrübe ettiğimiz en yaşamsal sorun. İklim krizi bir yandan gezegenimizi tahrip ederken diğer yandan toplumsal ve ekonomik eşitsizlikleri artırıyor.

Krizi atlatabilmek için gereken dönüşüm iklim adaletiyle şekillenmiş siyasal ve kültürel bir eksen değişimi. Bu değişim için kültür sanat aktörlerinin devreye soktuğu çeşitli yeşil araçlar bir başlangıç yaratıyor. Dönüşüm hem kültür-sanat alanında hem de çevre hareketleri tarafından benimsenen yerele odaklanma, katılımcılık, ağ kurma gibi yeni pratiklerle güç kazanıyor.”

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Tarih: 26.02.2021 Okunma: 342