Türkiye’de bir ilk: İzmir’de Yeşil Şehir Eylem Planı hazırlandı

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı ve İzmir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı tamamladığını duyurdu. Böylece, İzmir’in iklim ve çevre konularıyla ilgili 2030 yılına kadar nasıl yol izleyeceği belli oldu. Her iki planda da 61 eylem bulunuyor.

Bu iki eylem planıyla kentin iklim krizinin etkilerine uyum sağlayarak dirençli hale gelmesi planlanıyor.

Bunlarla birlikte İzmir Büyükşehir Belediyesi, sera gazlarının 2020’ye kadar yüzde 20 azaltılması taahhüdünü 2019’da Meclis kararıyla “Sera gazlarının 2030’a kadar yüzde 40 oranında azaltılması” şeklinde güncellemişti.

61 eylem oluşturuldu

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası‘nın (EBRD) 300 bin Euroluk hibe desteği verdiği İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Eylem Planı’yla su, biyolojik çeşitlilik, hava, toprak ve iklim krizi gibi önemli konuların da yer aldığı çevre sorunları için eylemler tespit etti.

Büyükşehir Belediyesi, Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’yla da sera gazı azaltım ve iklim uyum eylemlerini belirledi.

Söz konusu her iki planda da arazi kullanımı, binalar, atık yönetimi, çevre ve biyolojik çeşitlilik, enerji, halk sağlığı, sivil savunma ve acil durum, su yönetimi, tarım ve ormancılık, turizm ve ulaşım alanlarında 61 eylem oluşturuldu.

‘Her iki eylem planı da birbirini tamamlayıcı’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, eylem planlarının hazırlanmasıyla ilgili yaklaşık bir buçuk yıldır ilgili belediye birimleri, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle katılımcı ve şeffaf bir sürecin yürütüldüğünü kaydetti. Soyer, konuşmasında şunları da ifade etti:

İklim krizinin etkilerinin, doğa felaketleri ve afetlerin bize uzak olmadığını yaşayarak gördük. Bu nedenle İzmir’i doğa ile daha uyumlu ve dirençli bir kent haline getirmemiz gerekiyor. Her iki eylem planı da İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020-2024 Stratejik Planı ile uyumlu olarak ve birbirini tamamlayıcı nitelikte hazırlandı. Hazırlanan planlar iklim değişikliği ile mücadele ve uyum da dahil olmak üzere birçok çevre öncelikli konuda 2030 yılına kadar İzmir’in yol haritasını oluşturuyor.”

İzmir’den çevreci adımlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi, atık alanlarından çıkan metandan elektrik üretilmesiyle ilgili de adımlar arttı.

Harmandalı Düzenli Atık Depolama ve Biyogaz Tesisi‘nde hem oluşan metan gazı bertaraf ediliyor hem de yılda yaklaşık 110 bin hanenin elektrik ihtiyacı karşılanıyor.

Bununla birlikte, Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nde ve Bergama Katı Atık Yönetim Tesisi’nde biyometanizasyon yöntemiyle elektrik elde edildiği gibi, organik atıklardan da gübre elde ediliyor.

Tüm bunların yanında İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de ilk defa 20 otobüs ile elektrikli otobüs filosu oluşturdu.

Otobüslerin kullandığı elektrik ise belediyeye ait otobüs işletmesi olan ESHOT‘un Gediz Atölyesi‘ne kurduğu güneş santralinden üretiliyor. Karbonsuz ulaşım ağı için de bisiklet yolları ve yaya yolları oluşturuluyor.

Tarih: 18.02.2021 Okunma: 416