Bergama’da Türkiye’nin en kaliteli 8 bin 882 adet fıstık çamı kesilecek

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Bergama ve Ayvalık’ta 14 hektarlık alanda faaliyet gösteren Göltaş granit ocağının 110 hektarlık alana yayılması için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna İnceleme Değerlendirme Kurulu son şeklini verdi.

Çevre İl Müdürlüğü raporu, yönetmelik gereği 10 günlük halk görüşüne açıldı. Söz konusu genişleme ile Kozak Yaylası’nda Türkiye’nin en kaliteli doğal fıstık çamı ormanı taş ocağı tehdidi altına girdi.

8 bin 882 ağaç kesilecek

Bergama’nın Aşağıcuma Mahallesi ile Ayvalık’a bağlı Bağyüzü Mahallesi’ndeki granit ocağı orman ve kaliteli tarım arazisi içinde faaliyet gösterecek.

Ajans Bakırçay’ın aktardığına göre ÇED raporunda 8 bin 882 adet ağacın kesileceği belirtildi. Bölgede antik çağlardan beri Anadolu’nun en kaliteli doğal fıstık çamı ağaçları bulunuyor.

‘Tarım dışı kullanım izni alınacak’

İnceleme Değerlendirme Kurulu’nun son şeklini verdiği ÇED raporunda, “Bu kapsamda yaklaşık 110,28 hektar olan Proje Alanında (ÇED Alanı) tahmini ağaç sayısı 8.822 adet olmakla birlikte, bu ağaçların tamamı birden kesilmeyecek, yıllık çalışma alanı üzerindeki ağaç sayısı kadar kesim işlemi gerçekleştirilecektir” ifadeleri yer aldı.

Raporda “Proje alanı üzerinde bağ ve fıstıklık vasıflı tarım alanları bulunmakta olup, İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuruda bulunularak tarım dışı amaçla kullanım izni alınacaktır” bilgisi paylaşıldı.

Yerleşim yerine 750 metre uzaklıkta

Söz konusu taş ocağının faaliyet göstereceği bölgenin tamamının 1/100.000 binlik imar planlarında vasıflı tarım alanı olarak kayıtlı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre ise ruhsat sahası içerisinde tarla ve fıstıklık vasıflı alanların yer aldığı da belirlendi.

Faaliyet alanı 10 kattan daha fazla genişleyecek olan taş ocağının Aşağıcuma Mahallesi’ne sadece 780 metre uzaklıkta olması planlanıyor. Ayrıca granit ocağı alanına sadece 90 metre uzaklıkta fıstık işleme tesisi bulunduğu da ÇED raporunda yer aldı.

Antik çağlardan beri gözde

Kozak (Pindasos), Antik Çağın Kaikos Irmağı (Bakırçay) Havzası’nın tacı olarak kabul ediliyor. Kentin yanı başında yükselen Kozak Yaylası, sadece Bergama’nın içinde bulunduğu bölgenin değil, ülkemizin ve hatta dünyanın oksijen deposu olarak biliniyor.

Öte yandan Kozak Yaylası, sahip olduğu fıstık çamı ekim alanları nedeni ile toplam 17 köyden oluşan, yaklaşık on bin nüfuslu özel bir ekolojik havza. Havza, kendine özgü iklim, toprak ve su yapısına sahip bölge.

Ekolojik zenginliğiyle, üzerinde yaşayan insanlara çok önemli bir yaşam alanı sunuyor. Kozak Yaylası ekonomik yönden ise madenlerden daha çok gelir sağlayan, dünyanın başta gelen ve Türkiye’nin tek doğal fıstık çamı ormanlarını içinde barındırıyor.

Tarih: 17.02.2021 Okunma: 360