Amazon’un ‘altın nehirleri’ uzaydan görüntülendi

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button
NASA tarafından yayımlanan fotoğraflar, Peru‘nun Amazon yağmur ormanlarında çoğu yasadışı olan altın madenciliğinin kapsamını ortaya çıkardı.
 
Uzay Ajansı, uluslararası uzay istasyonundan çekilen görüntülerdeki “altın nehirlerinin”,  ruhsatsız madenciler tarafından kazıldığına inanılan çukurlar olduğunu belirtiyor. Normalde görünmeyen çukurlar, yansıyan güneş ışığı ile görünür hale gelmiş. Fotoğraflarda da görülen ve mineraller dahil tortuların biriktiği eski nehir yolları, madenciler tarafından kullanılıyor.
 
İstasyonda görev yapan bir astronot tarafından aralık ayında çekilen fotoğraflar, Peru’nun güneydoğusundaki Madre de Dios bölgesindeki yıkıcı altın madenciliğinin ölçeğinin bir başka kanıtı olarak gösteriliyor.
 
BBC‘ye göre, ülke, önde gelen bir altın ihracatçısı ve Madre de Dios da binlerce kişinin yasadışı madencilik yaptığı büyük ve düzenlenmemiş bir endüstriye ev sahipliği yapıyor.
 
Biyolojik çeşitlilik açısından son derece zengin bölgede gerçekleştirilen maden çıkarma çalışmaları, yoğun bir ormansızlaşmaya ve hayati önemdeki habitatın yok olmasına yol açıyor. Aynı zamanda, kullanılan binlerce ton civanın, önemli bölümü nehirlere veya atmosfere salındığı için yerel  toplulukları da zehirliyor. 

Bitki örtüsü tamamen yok edilmiş

NASA, madencilerin altın aradıkları çukurların, bitki örtüsünün kaldırıldığı çamurla çevrili, suyla dolu yüzlerce havza olarak göründüğünü açıkladı. 

Bilim insanları da maymunlar, jaguarlar ve nadir kelebekler gibi türlere ev sahipliği yapan bölgenin bazı bölgelerindeki ormansızlaşmanın başlıca nedeninin madencilik olduğuna işaret ediyor. 

Ocak 2019’da, Andean Amazon Projesi İzleme Grubu’na göre, altın madenciliği nedeniyle yaşanan ormansızlaşma, 2018’de tahmini 22.930 dönümlük Peru Amazon’unu yok etti.

Altının yükselen fiyatı ile canlanan yerel topluluklardan insanlar, genellikle madencilikten geçimini sağlama fırsatı görüyor. 2012 yılında, tamamen ormanlık bir bölgede çalışan tahmini 30.000 küçük ölçekli madenci bulunuyordu. 

Peru’nun başka bir bölgesinde, La Pampa’da on yıla yakın süren devasa bir altına hücum, 2019’da yaklaşık 5.000 madencinin sınır dışı edilmesiyle nihayet hükümet tarafından durdurulmuştu. 

Tarih: 14.02.2021 Okunma: 524