DİSK-AR: Ümidini kaybeden işsiz sayısı 1,7 milyona yaklaştı

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) araştırma birimi DİSK-AR tarafından hazırlanan “İşsizlik ve İstihdamın Görünümü Raporu” yayınlandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayında işsizlik oranının 0,4 puanlık azalış ile yüzde 12,9 seviyesinde gerçekleştiğini açıklamıştı. DİSK-AR raporuna göre ise geniş tanımlı işsizlik oranı bir yılda yüzde 20,1’den yüzde 28,8’e yükseldi.

TÜİK’e göre Türkiye genelinde işsiz sayısı da 2020 Kasım döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 303 bin kişi azalarak 4 milyon 5 bin kişiye inmişti. Yeni raporda geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon 382 bin olduğu açıklandı.

‘Çalışmaya hazır 3 milyon 153 bin kişi’

İşgücüne dahil olmama nedenleri kategorisinde yer alan ve son dönemlerde artış eğiliminde olan ümitsiz işsizler ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanların  sayısı Covid-19 nedeniyle artmaya devam ediyor.

Son bir yılda ümitsiz işsizlerin sayısı 959 bin kişi artarak 1 milyon 674 bine ulaştı. İş aramayıp çalışmaya hazır olanların toplamı ise 3 milyon 158 bine yükseldi.

Bu durum iş arama eğiliminin azalmasına işaret ediyor. Raporda ‘Dar tanımlı işsizliğin düşük görünmesinin önemli nedenlerinden biri işsizlerin iş bulamayacaklarını veya iş olmadığını düşünerek iş arama eğiliminde olmamalarıdır’ ifadeleri yer alıyor.

‘TUİK raporları gerçeği yansıtmıyor’

DİSK-AR’ın raporunda, TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranı ve işsiz sayısının Covid-19’un istihdam üzerinde yarattığı tahribatı yansıtmadığı, tersine sakladığı belirtildi.

Raporda, “Nisan 2020’den bu yana uygulanan işten çıkarma yasağı nedeniyle TÜİK’in dar tanımlı/standart işsizlik verileri işgücü piyasalarındaki gerçek tabloyu yansıtmıyor. TÜİK’in verileri perdelenmiş verilerdir” ifadesine yer verildi.

‘Genç işsizliği yüzde 43,5’

DİSK-AR’ın raporundan özet bulgular şu şekilde:

  • Geniş tanımlı işsizlik yüzde 28,8, geniş tanımlı işsiz sayısı 10 milyon 382 bine yükseldi.
  • İstihdam bir yılda 1 milyon 103 bin kişi azaldı.
  • İşbaşında olanların sayısı 2 milyon 217 bin geriledi.
  • Covid-19 etkisiyle revize geniş tanımlı işsizlik 11 milyon 768 bin olarak gerçekleşti.
  • Ümidini kaybeden işsiz sayısı 1,7 milyona yaklaştı.
  • Genç işsizliği geniş anlamda yüzde 43,5’e çıktı.
  • Geniş anlamda kadın işsizliği yüzde 37,7’ye yükseldi.
Tarih: 14.02.2021 Okunma: 662