‘İklim krizi balinaları açlıktan öldürüyor’

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button
“Her yıl aralık ile şubat ayları arasında, binlerce gri balina ( Eschrichtius robustus ) yavrularını doğurmak için Kuzey Pasifik Okyanusu‘nun soğuk sularından Meksika‘daki Baja California‘nın daha sıcak sularına göç eder. Bu yorucu yolculuğa çıkmadan önce, anne adaylarının büyük miktarlarda enerji biriktirmesi gerekir, bu enerjiyi de çoğunlukla yağ olarak depolar. Bununla birlikte, ısınan okyanuslarda amfipodların düşen popülasyonuları nedeniyle diyetlerinin temelini oluşturan küçük kabuklular çarpıcı bir şekilde azalıyor. Bu yüzden de balinalar yeterli yiyeceğe ulaşamadıkları için birçoğu yolculuklarını tamamlayamıyor, kendi habitatlarına dönemeyip yolda can veriyor.”

Araştırmacılar alarm veriyor

Bu analiz,  Danimarka‘daki Aarhus Üniversitesi‘nden Fredrik Christiansen ile Manoa Hawai Üniversitesi’nden  Lars Bejder‘e ait. İki araştırmacı, 2017 yılında dronları kullanarak deniz memelilerinin durumunu izlemeye başladı. 2018’de bu canlıların durumlarının kötüleştiğini ve üreme oranlarında düşme olduğunu saptadılar. 

LifeGate‘den Elisabetta Scuri‘nin aktardığına göre, aynı yıl, bilim insanlarının “alışılmadık bir ölüm olayı” dediği durum ortaya çıktı. 2021 şubat ayında ise üst üste üçüncü yıl, 378 bireyin ölümünü kayıtlara geçirdiler.  Christiansen, “Görünüşe göre çok sayıda gri balina beslenme alanlarını zaten zayıf bir halde terk ediyor ve Meksika’daki üreme mevsimini tamamladıklarında enerji rezervlerini tüketip açlıktan ölüyorlar” dedi.

Atlantik’de de durum iyi değil

İki araştırmacının tezinin kesin olarak kanıtlanması için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor ancak benzer bir durumun Atlantik Okyanusu’ndaki kambur balinaları ( Megaptera novaeangliae ) da etkilediği belirlendi.  Araştırmalara göre, Kanada kıyısındaki Saint Lawrence Körfezi‘nde, son 15 yılda doğumlar önemli ölçüde azaldı. 

Küresel ısınmaya bağlı olarak, okyanus sularının sıcaklıklarının da hızlı şekilde arttığına dikkat çeken uzmanlar, dişilerin beslenebileceği ringa balığı sayısının her geçen yıl azaldığına vurgu yaptı. Bölgeyi araştıran ekibi yöneten bilim insanı Joanna Kershaw‘a göre anneler, yeterince yemeden yavrularını emzirmek için büyük bir mücadele veriyor. 

Neden balinaları kurtarmak gerekiyor?

Balinaları, hem içinde bulundukları ekosistemin sağlıklı bir şekilde sürmesini sağlamak hem de iklim değişikliğine karşı değerli bir savunma kalkanı oluşturdukları için korumak ve desteklemek çok önemli. Yaşam haklarını ve ekolojik dengeyi korumanın yanı sıra bu dev memelilerin dışkısı; ayrıca karbondioksiti emdiği ve yaşam döngüsünün sonunda dibe çöktüğünde bedeniyle birlikte karbonu sürüklediği için iklimi düzenlemede çok önemli bir rol oynayan fitoplanktonu da gübrelediği için son derece değerli. 

Tarih: 11.02.2021 Okunma: 281