Üç senedir tazminatını alamayan işçi: Ailemden uzak gece gündüz çalıştım. Yazık değil mi?

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Tuzla Orhanlı Serbest Bölgesi‘nde bulunan CSUN solar güneş panelleri sistemi eski çalışanları firmadan tazminatlarını üç yıldır alamadı. 2018 yılında küçülmeye gittiğini öne sürerek bazı çalışanlarını işten çıkaran fabrika, daha sonra ise kapandı. Kapanan fabrika, maaşlarını ve tazminatlarını alamayan yaklaşık 400 kişiyi ardında bıraktı.

‘Muhatap kimseyi bulamadık’

Yaklaşık 2,5 yıldır çalıştığı fabrikadan 2018 yılında çıkarılan ancak tazminatını ve son üç aylık maaşını alamayan fabrikanın eski bir çalışanı yaşadıklarını Yeşil Gazete‘ye anlattı:

Bize bir kağıt verdiler. 15 eylül, 15 ekim 2018 gibi ödenecek tazminatınız dediler. Fakat söylenen tarihlerde hiçbir ödeme olmadı. Fabrikanın sahibi de bir gecede kaçtı gitti. Muhatap kimseyi bulamadık.”

İsmini vermek istemeyen işçi, fabrikanın sahibinin Avrupa Birliği ülkelerinde 16 tane fabrikasının olduğunu, ancak bütün mallarının hacizde olup 39 bankaya borcu olduğunu kaydetti. İşçi, firmanın başka bir yetkilisinin ise aynı bölgede başka bir güneş enerji sistemleri panelleri fabrikası kurduğunu da ekledi.

Sendika avukatı: ‘Üç aylık maaşlar için uğraşıyoruz’

Fabrikada üretim elemanı olan eski çalışan, işten çıkarıldıktan sonra Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu‘na (DİSK) bağlı Birleşik Metal İş Sendikası avukatlarına vekalet verdiklerini ancak olumlu geri dönüş alamadıklarını belirtti:

Biz çıktıktan sonra sendikanın avukatlarına vekalet vermiştik. Avukatlardan birine ‘Ne olacak?’ diye sorduk. O da ‘Tazminat konusunda yeşil ışık veremem size. Ama son üç aylık maaşlar için uğraşıyoruz’ dedi. İlgileniyorlar mı ilgilenmiyorlar mı günahlarına da girmek istemiyorum.”

‘Neden yürümüyoruz?’

Eski işçi fabrikanın kapanmasından sonra sendikanın tutumunu ise şöyle anlattı:

Fabrika kapandıktan sonra sendika toplantılar yaptı. Oyalama taktiği uygulandı. Herkes elini ayağını çekti oradan.

Sendika şube başkanı ‘Ankara’ya yürüyeceğiz, Çin’e yürüyeceğiz’ diyordu. Niye yürümüyoruz? Uzaktan bir iki kelime konuşmakla olmuyor bu işler.”

Geçen yıldan beri sesini duyurmaya çalıştığını anlatan firmanın eski çalışanı, buna rağmen çağrılarına kimsenin geri dönmediğini söyledi. Hatta Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi‘ne (CİMER) de konuyla ilgili bir yazı yazdığını, fakat geri dönüş olmadığını da kaydetti.

İki çocuğu olan işçi şu an çalışsa da işten çıkarıldığı zaman zorlandıklarını, ilk altı ay iş bulamadığı için işsizlik maaşıyla geçinebildiklerini anlattı. Söylediğine göre bir kısmını ödese de hala borçları var: “Param var ama kullanamıyorum. Niye kullanamıyorum? Yazık günah değil mi? Ben gecemi gündüzüme kattım. Ben eşimden, çocuğumdan, ailemden uzak geceler boyu çalıştım.”

‘Kapanırken neden devlet yetkilileri yok?’

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız söz konusu fabrikanın açılışında yer almıştı. Fabrikanın eski işçisi de konuyla ilgili şunları söyledi:

Anlatılanlara göre eski Enerji Bakanı Taner Yıldız tarafından açılan bir fabrika. Açılırken devlet yetkilileri açıyor da kapanırken neden devlet yetkilileri ortada yok? Niye biz mağduruz? Artık konuşalım, sesimizi duyuralım.”

Tarih: 28.01.2021 Okunma: 694