Greta Thunberg’in Davos Zirvesi’ndeki konuşmasının tam metni

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Henüz 15 yaşındayken iklim için okul grevlerine çıkmaya başlayarak dünyanın dört bir yanında bir hareket başlatan iklim aktivisti Greta Thunberg, Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen Davos Zirvesi’nde dünya liderlerine seslendi.

Bir video ile toplantıya katılan İsveçli aktivist, boş vaatlerle oyalamakla itham ettiği liderlere “Dünyanın çok karmaşık olduğunu ve değişimin bir gecede gerçekleşmediğini anlıyoruz. Ama otuz yılı aşkın bir süredir sadece blah blah blah… Daha kaç yıla ihtiyacınız var?” diye sordu.

‘Anlaşma yapmak için gelmedim’

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in konuşmasının tam metnini Yeşil Gazete olarak çevirdik:

Benim adım Greta Thunberg ve buraya anlaşma yapmak için gelmedim. Görüyorsunuz, herhangi bir finansal çıkara veya siyasi partiye ait değilim. Bu yüzden pazarlık yapamam veya müzakerede bulunamam. Sadece size içinde bulunduğumuz acil durumu bir kez daha hatırlatmak için buradayım. Sizin ve öncülerinizin neden olduğu ve bizim maruz kaldığımız krizi.

Çocuklarınıza ve torunlarınıza verdiğiniz sözleri size hatırlatmak için buradayım. Ve size kalan en düşük güvenlik seviyelerinden taviz vermeye istekli olmadığımızı söylemek için.

‘Günümüz sistemleriyle çözülemez’

İklim ve ekolojik kriz ne yazık ki artık günümüz sistemleriyle çözülemez. Şu andaki mevcut en iyi bilime göre bu bir fikir değil, bir gerçek.

Ülkeler, işletmeler ve yatırımcılar olarak artık yeni sözde “iddialı” iklim hedeflerini ve taahhütlerini sunmak için acele ederken, bunu akılda tutmalıyız. Bu rahatsız edici gerçeklerden ne kadar uzun süre kaçınırsak ve iklimi- ve ekolojik acil durumu- kriz gibi görmeden çözebilirmişiz gibi ne kadar uzun süre beklersek, o kadar değerli zaman kaybedeceğiz. Ve bu, bizim sahip olmadığımız zaman.

‘Teslim olmak anlamına gelen hedefler’

Bugün dünyanın dört bir yanındaki liderlerin ve ulusların “varoluşsal iklim acil durumundan” bahsettiğini duyuyoruz. Ama herhangi bir acil durumda yapacağınız acil olarak harekete geçmek yerine, onlar “net sıfır 2050” gibi belirsiz, yersiz ve varsayımsal hedefler koyuyor. Boşluklara ve eksik sayılara dayalı hedefler. Teslim olmak anlamına gelen hedefler. Bu, gecenin bir yarısı uyandığınızda eviniz yanarken görmek ve insanları uyandırmak için çaba gösterenleri alarmist olarak etiketlerken itfaiyeyi aramak için 10,20 veya 30 yıl beklemeye karar vermek gibidir.

Dünyanın çok karmaşık olduğunu ve değişimin bir gecede gerçekleşmediğini anlıyoruz. Ama otuz yılı aşkın bir süredir sadece lafı eveleyip geveliyorsunuz. Daha kaç yıla ihtiyacınız var? Çünkü iş iklim ve ekolojik acil durumla yüzleşmeye gelince dünya hala tam bir inkar durumunda. En çok etkilenen bölgelerdeki en çok etkilenen kişiler için adalet talebi sistematik olarak reddediliyor.

‘Küçük adımların zamanı geçti’

Her ne kadar her bir iklim girişimini memnuniyetle karşılıyor olsak da bugün sunulan ve tartışılan öneriler yeterli olmaktan çok uzak. Ve “doğru yönde küçük adımlar” zamanı çoktan geçti. İklimin ve ekolojik krizin en kötü sonuçlarından kaçınmak için en azından küçük bir şansımız olacaksa, bunun değişmesi gerekiyor.

Çünkü hala bir şey söyleyip sonra da bunun tam tersini yapıyorsunuz. Önümüzdeki on yıllar boyunca daha fazla yıkım politikasına hapsederken, doğayı kurtarmaktan bahsediyorsunuz.

Yeni boşluklar yaratırken, noktaları birleştirmede başarısız olurken, bizi bu karmaşaya sürükleyen aldatma taktikleri üzerine sözde “taahhütlerinizi” oluştururken, gelecek nesilleri yüzüstü bırakmayacağınıza söz veriyorsunuz.

‘Liderlerimiz her şeyden paçayı sıyırabiliyor’

2030’a kadar tüm emisyonlarımızı yüzde 70, 68 ve hatta 55 azaltma taahhütleri, aslında onları bu rakamlarla azaltmayı hedefledikleri anlamına geliyorsa, o zaman bu harika bir başlangıç olur. Ama maalesef durum böyle değil.

Ve halkın farkındalık seviyesi çok düşük olmaya devam ettiğinden, liderlerimiz hala neredeyse her şeyden paçayı sıyırabiliyor. Kimse sorumlu tutulamıyor. Bu bir oyun gibi. Mesajını paketlemede ve satmada en iyi olan kazanır.

Şu an olduğu gibi istediğimiz kadar zirve ve toplantı yapabiliriz, ancak iklimi ve ekolojik krize bir kriz gibi bakmazsak yeterli değişiklik sağlanamayacak. Başlangıç olarak ihtiyacımız olan şey, mevcut en iyi bilime dayalı olarak yıllık bağlayıcı karbon bütçeleri uygulamak.

‘Umut nedir?’

Şu anda umut için her zamankinden daha çok çaresiziz. Ama umut nedir? Benim için umut, her şeyin yoluna gireceğine, işlerin halledildiğine ve endişelenmemize gerek olmadığına dair boş güvenceler değildir.

Benim için umut, tüm olasılıklar aleyhinize olsa da sizi ayakta tutan duygudur. Benim için umut sadece sözcüklerden değil eylemden gelir. Benim için umut, olduğu gibi anlatmaktır. Ne kadar zor ya da rahatsız edici olursa olsun.

Tekrar etmek gerekirse, size ne yapmanız gerektiğini söylemek için burada değilim. Sonuçta gelecekteki yaşam koşullarını ve yeryüzündeki yaşamı korumak gönüllü bir iş. Seçim sizin.

‘Fizikle pazarlık edemezsiniz’

Ve yine, sana ne yapman gerektiğini söylemek için burada değilim. Sonuçta, gelecekteki yaşam koşullarını korumak ve gönüllü olduğunu bildiğimiz yeryüzündeki yaşamı korumak. Seçim yapmak senin.

Ama sizi temin ederim ki fizikle pazarlık edemezsiniz. Çocuklarınız ve torunlarınız, yaptığınız seçimlerden sizi sorumlu tutacaktır. Bir anlaşma için bu nasıl?

Tarih: 27.01.2021 Okunma: 474