Kaçırılan Gökhan Güneş, gözleri bağlı olarak sokağa bırakıldı: İşkence gördüm

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İstanbul İkitelli‘de zorla bir araca bindirildikten sonra 20 Ocak’tan bu yana kendisinden haber alınamayan Gökhan Güneş, kendisini kaçıran kişiler tarafından sabah 06.00 sularında gözleri bağlı şekilde Bahçeşehir‘e bırakıldı ve kendi olanakları ile ailesinin evine döndü.

“Gökhan Güneş Nerede” adlı Twitter hesabından Güneş’in ailesi ile çekilmiş bir fotoğrafı paylaşılarak “5 gün önce devlet tarafından kaçırılan Gökhan, şu an ailesinin evinde. Gökhan’ın aile, arkadaşları ve yoldaşları 5 gündür verdiği mücadele ile Gökhan’ı o kirli ellerinizden aldı. Size bir kişiyi daha kaybettirmeyeceğiz” denildi.

‘İşkence gördüm, ajanlık teklif edildi’

Serbest bırakılmasının ardından İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde bir açıklama yapan Güneş,  gözaltında yaşadıklarını şöyle anlattı:
“20 Ocak tarihinde işe gitmek için biraz geç saatlerde çıkmıştım, tesadüftür tek gittim. Ortalama saat 12.00 civarında otobüsten indim, durakta kaldırımda bekleyen 4 kişi vardı. Bir tanesi pardon bakar mısın tarzında konuştu. Arkamı dönüp ona baktığımda bir anda hepsi birlikte üzerime çullandı sayının o esnada arttığını gördüm. Bir tane araca bindirmeye çalıştılar. Daha sonra ben direndim arabaya binmemek için kendimi bir şekilde geri çekmeye çalıştım. O direnci ortadan kaldırabilmek için elektroşok aletiyle elektrik verdiler. Daha sonra kendime geldiğimde bir arabadaydım. İki kişi koluma girmiş. Kafamı aşağı eğmiş bir çuval geçirmişti. Başka bir arabaya bindirdiler. Bir yere götürdüler, neresi olduğunu bilmiyorum, hiçbir şekilde görmedim, konum adres, mekana dair bir isim belirtilmedi hiçbir zaman.”

“Gerek sistematik gerek ara ara işkence yöntemleri uygulandı” diyen Güneş şöyle devam etti:

“Elektrik verme, kaba dayak, ara ara soğuk suyla ıslatarak şiddet uygulama genelde bu uygulamalar gerek çıplak olarak bazen üzerinizde sadece iç çamaşırı olacak şekilde uygulandı. Bazı anlarda mezar dedikleri bir bölüm var, sadece ayakta durabildiğiniz elinizi kolunuzu kıpırdatamadığınız gözünüzün bağlı ve ellerin arkadan kelepçeli oldu bir bölüme hapsedildim. Tehditler, teklifler yapılıyor. Yanı sıra tecavüz tehditleri gerçekleşiyor.

’90’lar canlandı’

Gökhan Güneş kendisine ajanlık teklifi de yapıldığını, işkence yapan kişilerin kendilerini ‘Biz görünmeyenleriz’ diye anlattıklarını kaydetti. Sabah saatlerinde vücudunu kolonyayla temizleyip giydirdikten bir araca bindirilip gözleri bantlı şekilde sokağa bırakıldığını anlatan Güneş, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu saldırıların amacı bir şekliyle bulunmuş olduğumuz taşımız olduğumuz kimlikten kaynaklı. Sosyalist kimlikli kişilere daha önce bu saldırılar çok kez gerçekleşti. Bu 90’ların bir politikası olarak ortaya çıktı. Bugün uygulanıyor muhtemelen bu akıl, bu uygulamaları bundan sonraki günlerde de uygulamaya devam edecek. Fakat bu mücadele bireysel mücadelenin dışında toplumsal bir mücadeledir.”

Güneş’in avukatı Sezin Uçar da hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi: “5 gün önce buradan seslenmiştik İHD aracılığıyla Gökhan Güneş nerede sorusunu sormaya buradan başladık. 6 günün sonunda yine Gökhan ile birlikte buradayız. Müvekkilimiz yaşadıklarını anlattı. Bunlar bizim esasta tahmin ettiğimiz, kaygılandığımız korktuğumuz, beklediğimi şeylerdi. Ama çok güçlü bir dayanışma ve mücadele sonucu Gökhan’ın aramızda olmasını sağladık. Dayanışma gösteren herkese teşekkürler.”

Tarih: 27.01.2021 Okunma: 656