Salgının başından bu yana en yüksek günlük ölüm sayıları rapor ediliyor

BLOOMBERGHT

Dünya genelinde toplam koronavirüs vaka sayısı 92 milyonu, can kaybı 1,97 milyonu aşarken, şu ana kadar 30,5 milyondan fazla kişiye aşı yapıldı

ABD’de Johnson & Johnson’ın ürettiği tek dozluk Kovid-19 aşısını kullanım onayı mart ayına kadar verilmeyebilir. Ülkede hastaneye kaldırılan koronavirüs hastalarının sayısı bu hafta yatay seyrederken, bu sayıda eylülden bu yana ilk kez düşüş yaşanabileceği belirtiliyor. New York, New Jersey ve bazı diğer eyaletlerin ardından California da aşı kriterlerini esnetti ve yaş sınırını 65’e çekti. İngiltere’de ise pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek günlük can kaybı açıklandı. Almanya, daha hızlı yayılan koronavirüs mutasyonunun yayılmasını engellemek için daha sıkı önlemler uygulama kararı aldı. Danimarka’da mutasyon koronavirüsün endişe verici bir hızda yayıldığı uyarısının ardından karantina önlemlerinin süresi uzatıldı.

Türkiye'de aşılama başlıyor

Analizleri tamamlanan Sinovac aşısı için kullanım onayının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından dün verilmesinin ardından ilk aşılar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Bilim Kurulu üyelerine yapıldı. Öncesinde Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu
Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, “Yarından (bugün) itibaren tüm Türkiye’de sağlık çalışanlarımızın aşılanmasına
başlanacaktır. Aşılar 81 ilimizin halk sağlığı depolarına teslim edilmiştir. Vatandaşlarımız aşılama programının seyrini web
sayfası üzerinden canlı olarak takip edebileceklerdir. Aşılama programının son derece şeffaf yürütülmesi en büyük önceliğimizdir” dedi.

Aşıların üzerinde bulunan karekod sebebiyle ismine tahsis edilen kişi dışında kullanılmasının mümkün olmadığını belirten Koca, dağıtımın adaletli olacağını ve Bilim Kurulu’nun belirlediği öncelik sırasından başka bir uygulama olmayacağını belirtti.

Bu arada Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre çarşamba günü itibarıyla son 24 saatte 9 bin 554 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıktı, 173 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

Almanya'da salgının başından bu yana günlük en yüksek can kaybı sayısına ulaşıldı

Almanya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında son 24 saatte 1244 kişinin hayatını kaybetmesiyle salgının başından bu yana günlük en yüksek can kaybı sayısına ulaşıldı.

Almanya’da bulaşıcı hastalıklar alanında çalışmalar yürüten Robert Koch Enstitüsünden (RKI) yapılan açıklamaya göre, ülkede son 24 saatte 25 bin 164 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Böylelikle toplam vaka sayısı 1 milyon 978 bin 590’a yükseldi.

Son 24 saatte 1244 kişinin virüs nedeniyle yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybı da 43 bin 881’e çıktı.

Bugün açıklanan can kaybı sayısı, "salgının başından beri kaydedilen en yüksek günlük ölüm sayısı" oldu.

Şimdiye kadar Kovid-19 kaynaklı en yüksek günlük ölüm sayısı 1188 ile 8 Ocak’ta kaydedilmişti.

Kovid-19 nedeniyle yoğun bakımda yatan hasta sayısının 5 bin 185 olduğu, bunlardan 2 bin 970'nin entübe edildiği bildirildi.

Ülkede şu ana kadar 750 bin kişiye korona aşısı yapıldığı da kaydedildi.

ABD'de Kovid-19 kaynaklı günlük ölümlerde en yüksek sayılara ulaşıldı

Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlangıcından bu yana günlük ölüm oranlarındaki en yüksek rakamlara ulaşıldı.

Johns Hopkins Koronavirüs Araştırma Merkezi tarafından yayımlanan rapora göre, 12 Ocak 2020'de ABD'de Kovid-19'dan ölenlerin sayısı ilk defa 4 bin 327'ye ulaştı.

Raporda, geçen hafta ABD'de hayatını kaybedenlerin günlük ortalamasının ise 3 bin 300 civarında gerçekleştiği belirtildi.

- Hastanelerdeki Kovid-19 hasta sayısı en yüksek seviyede

Covid Tracking Project isimli araştırma kurumuna göre ise ABD hastanelerdeki yoğun bakım üniteleri ve yatak kapasitelerindeki ihtiyaç en üst safhaya ulaşırken hastanede tedavi altına alınan Kovid-19 hasta sayısı 131 bin 300'ü geçti.

Ülkenin bazı bölgelerindeki hastanelerde sınırın eşiğine gelindiğinin kaydedildiği araştırmaya göre, salı günü itibarıyla Arizona eyaletinde hastanede tedavi edilen Kovid-19 hasta sayısının 5 bin 82'ye ulaştığı kaydedildi.

Louisiana Valisi John Bel Edwards, eyalette görülen vakalarda ve hastaneye kaldırmalarda "büyük bir artış" yaşandığını, kuralları hafifletmeyi yaklaşık bir ay daha erteleyeceklerini bildirdi.

Japonya alarm seviyesi yükseliyor

Japonya'da yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) bir günde 100'e yakın can kaybı yaşanması sonrası, Japonya Tıp Federasyonu (JMA) olağanüstü halin (OHAL) ülke geneline yaygınlaştırılmasını gündeme getirdi.

JMA Başkanı Nakagawa Toşio, düzenlediği basın toplantısında, önlenemeyen Kovid-19 vaka artış hızının sağlık sistemini büyük ölçüde etkisi altına aldığını belirterek, OHAL'in ülke genelinde uygulanması seçeneğine dikkati çekti.

Bazı hastanelerin Kovid-19 hastası olmayanları geri çevirebildiğini kaydeden Nakagawa, artış trendinin aşağıya döndürülememesi halinde sağlık altyapısının çökebileceğini söyledi.

Nakagawa, "Yakın gelecekteki duruma bağlı olarak tüm ülkede OHAL ilanı bir seçenektir. Hükümetin süratli aksiyon almasını beklerim." dedi.

Ülke geneli vaka sayısı 304 bin 752'ye çıkarken, salgının başından bu yana Kovid-19 kaynaklı en yüksek can kaybı 97 artışla 4 bin 289'a yükseldi. Ülke genelinde 900 kişi yoğun bakım servislerinde Kovid-19 tedavisi görüyor.

Başkent Tokyo, kuzeyindeki Saitama, doğusundaki Çiba, güneyindeki Kanagawa eyaletinde 8 Ocak’tan bu yana uygulanan OHAL kapsamına, Kanto bölgesinden Toçigi, Kansai bölgesinden Osaka, Hyogo ve Kyoto, Tokai bölgesinden Aiçi ve Gifu, Kyuşu bölgesinden Fukuoka eyaletleri dahil edildi.

OHAL'in, ülke nüfusunun yaklaşık yarısının yaşadığı söz konusu 11 eyalette 7 Şubat'a kadar sürmesi planlanıyor.

Geçen yıl nisan başında önce 7 bölgede ilan edilen ve 16 Nisan'da tüm ülke genelinde yaygınlaştırılan OHAL, iyileştirilen sağlık şartları dolayısıyla kademeli olarak kaldırılmış, 25 Mayıs'ta ülke genelinde sonlandırılmıştı.

Tarih: 14.01.2021 Okunma: 756