BİR MOTOSİKLETLE KAÇ DAMACANA SU TAŞINABİLİR? Haber Analiz: İ. Hakkı Cengiz

GENEL HABERLER

3, 5, 7, 8 damacana…

Yok mu artıran?

Resimde gördüğünüz motosiklet, 23 Aralık 2020 tarihinde, İstanbul’un Göztepe semtinde resimlendi. Motosikletteki her biri 19 litrelik, kabıyla birlikte 20 kilo gelen su dolu damacanalarıı sayabildiniz mi?

Bu motosikletin üzerinde tam 7 damacana var. Ben apartmana girerken, motosikletin kullanıcısı-su dağıtıcısı çıkıyordu. Elinde boş bir damacana vardı.

Demek ki apartmana 8 adet dolu damacanayla gelmiş!


Bundan bir ay kadar önce, Suadiye’de, bir arkadaşımı beklerken, böyle bir su dağıtım motosikleti görmüştüm. Üzerindeki yük beni çok şaşırttığı için saymıştım. Tam 9 adet su dolu damacana… Biraz sonra buluştuğum arkadaşıma, gördüğümü ve şaşkınlığımı anlattım. Bunlar trafiği tehlikeye atmaz mı diye sordum! Ben, motosikletin idaresi zor olur, sürücünün dikkati dağılır, ondan dolayı etrafına tehlike saçar diye düşünmüştüm.

Arkadaşım, benim aklıma gelmeyen bir tehlikeyi dile getrdi: Bu kadar yük altında frenleri tutmaz dedi.

O gün, bir motosiklete, 9 adet -ki 180 kilo eder, sürücüsüyle 250 kiloyu geçer- damacananın, bir motosiklete yüklenebilecek azami miktar olabileceğini zannetmiştim!

Yanılmışım!

Resimde gördüğünüz motosikletin sahibi apartmandan çıkarken sordum: Siz, bir motosikletle kaç adet damacana taşıyabiliyorsunuz?

Sıkı durun!

Su dağıtıcısı sürücünün verdiği cevap:

12 tane!

El insaf!

12 adet su dolu damacana 240 kilo eder. Sürücüsüyle birlikte 300 kiloyu geçer. Motosikletlerin böyle bir yük taşıma kapasitesi var mı? Bu yükle, o iki teker üstündeki tingirdek alet nasıl sürülür? Nasıl idare edilir? Frenlerine nasıl güvenilir?

Yahu, biz otomobillere bu kadar yük yüklemiyoruz. Zaten bagajlar bu kadar damacanayı almaz!

Buradan başta su satan şirketlere, yerel ve merkezî yönetim yetkililerine sesleniyoruz, soruyoruz:

Bu motosikletlerin bir istiap haddi yok mudur?

BU FOTOĞRAFI BUGÜN (24.12..2020) ÇEKTİM

8-9 damacana taşımak yetmiyor, bir de bu küçük pet şişe su paketlerini taşıyorlar.


Tarih: 23.12.2020 Okunma: 2728