Nevşehirlilerden Kanadalı altın madeni şirketine soykırım ve eko-kırım suçlaması

YEŞİL GAZETE


Fotoğraf: İsmail Hakkı Atal
facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Kapadokya Avanos’un Özkonak beldesinde altın madenciliği yapmak isteyen Kanadalı Centerra Gold şirketinin yöneticileri hakkında ‘insanlığa karşı suç’ işledikleri gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi‘ne (UCM) başvuru yapıldı.

Konuyla ilgili Özkonak Yeraltı Şehri önünde bir araya gelen yurttaşlar adına UCM’ye suç duyurusunu gerçekleştiren Avukat İsmail Hakkı Atal, açıklama yaptı.

‘Kanada’da ağaçlar yasayla korunuyor’

Atal, Kanadalı şirketlerin kendi ülkelerinde ağaçları yasalarla korurken, sadece Kazdağı Kirazlı madeni için Kanada merkezli Alamos Gold‘un 350 bin ağacı kestiğini hatırlattı.

Daha önce de Alamos Gold‘a karşı Uluslarası Ceza Mahkmesi’ne bir suç duyursunda bulunulmuş, şirketin ‘öldürme’ ve ‘soykırım’ suçlarından yargılanması istenmişti.

Evrensel’den Özer Akdemir’in aktardığına göre basın açıklamasında, “Bu şirketler tüm dünyada eko-kırım uyguluyor” ifadelerini kullanıldı.

Fotoğraf: İsmail Hakkı Atal

‘7,6 milyar insanın ölümüne neden oluyor’

UCM’ye gönderilen dilekçede Centerra Gold şirketinin Kanadalı 15 yetkilisi “madencilik faaliyetleri ile kasten iklim değişikliğine ve ekolojik kirliliğe yol açmak, madencilik faaliyetleriyle koronavirüs salgınına neden olan ekosistem değişikliğine yol açmak; gezegende yaşayan 7,6 milyar insanın veya bir bölümünün ölümüne neden olmak”tan sorumlu tutuldu.

“İnsanlığa karşı suç” şikayetinde bulunulan dilekçede “Centerra Gold Madencilik şirketi yönetim kurulu üyelerinin faaliyetleri, yerel  ekosistemleri bozdukları gibi gezegenin ekolojik dengesini bozucu faaliyetleriyle insanlık tarihinin karşılaştığı en bulaşıcı ve tehlikeli salgın hastalık olan koronavirüs salgınının oluşmasına ve salgının artmasına katkıda bulunarak insanlığa karşı suç işlemişlerdir” ifadelerine yer verildi.

‘Salgınların ortaya çıkmasına sebep oluyor’

Bu iddiaya temel olan bilimsel çalışmalar ve raporlardan alıntılara yer verilen dilekçede “Hayvandan insanlara geçen zoonotic virüsler, insan kaynaklı çevresel faktörler-madencilik faaliyetleri ve iklim değişikliği nedeniyle sürekli mutasyon geçirmektedir. 2010 yılı ve öncesinde yapılmış olan bilimsel çalışmalar, günümüzde ve sonrasında mutasyona uğramış yeni koronavirüslerin geleceğini ve bu mutasyonların salgınlara neden olabileceğini haber vermiştir” denildi.

UCM’nin ilgili kişileri yargılama yetkisi bulunduğuna dikkat çekilen dilekçede, adı sayılan 15 kişi hakkında “insanlığa karşı suç işleme” nedeniyle soruşturma ve dava açılarak cezalandırılmaları istendi.

Tarih: 20.12.2020 Okunma: 621