Altın madeni kapasitesini artırırsa Fırat Nehri ölecek

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Erzincan İliç’te 10 yıldır faaliyet gösteren Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold altın madeni firması, yüzde 50 kapasite artırımına gidiyor.

K2’nin aktardığına göre İliç’te Fırat Nehri’ne 350 metre yakınlıktaki ülkenin en büyük altın madeni Çöpler Altın Madeni, yüzde 50 kapasite artışı yaparak günde 9 bin ton zehirli atık üretecek.

Ekoloji topluluklarının yaptığı açıklamalara göre; altın madeni için yılda 6 bin 500 ton siyanür, 8 bin 900 ton sülfürik asit, 4 bin 900 ton sodyum hidroksit kullanılacak.

Çevre iller de zarar görecek

Altın madeninin mevcut halinin bile doğayı zehirlediğini söyleyen aktivistler, kapasite artışının ekolojik bir katliama dönüşeceğini vurguluyor. Madenin sadece Erzincan değil, Tunceli, Sivas ve Malatya’ya da ciddi zararlar vereceği; ayrıca Keban, Karakaya ve Atatürk Barajlarının da oluşacak sızıntılarla ve asit buharları ile tehlike altına gireceği belirtiliyor.

Sosyal medyada birçok doğa ve yaşam savunucusu kişi, kurum ve topluluk, #FıratÖlecek etiketiyle maden şirketinin kapasite artırımını protesto etti.

Tarih: 28.11.2020 Okunma: 282