İmamoğlu’na açılan soruşturmaya tepkiler büyüyor: Kanal İstanbul’a #bendekarşıyım

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Kanal İstanbul projesine karşı yayınladığı afişler sebebiyle İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından soruşturma başlatılmasına ilişkin tepkiler büyüyor.

Projeye karşı çıkan birey ve örgütlerden oluşan Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu tarafından başlatılan kampanyada “Kanalı değil yaşamı savunanlar olarak #bendekarşıyım etiketi altında hem destek paylaşımları yapıyoruz hem de kanala neden karşı olduğumuzu bir kez daha anlatıyoruz” çağrısında bulunuldu.

‘Halkın çoğunluğu karşı’

Sosyal medya hesapları üzerinden yapılan açıklamada “Yapılan tüm anketler gösteriyor ki #Kanalİstanbul’a sadece İmamoğlu değil halkın büyük çoğunluğu karşı” ifadeleri kullanıldı.

‘Üç denizin ölümü anlamına geliyor’

Kampanyaya farklı ekoloji örgütlerinden de destek geldi. Karadeniz İsyandadır oluşumu yaptığı paylaşımda projeye neden karşı olduğunu “Karadeniz’in soğuk ve tatlı suyuyla Akdeniz’den Marmara’ya, oradan da Karadeniz’e varan sıcak ve tuzlu su birleşecek; denizlerin su/tuz ve yaşam dengeleri alt üst olacak. Bu da her 3 denizin ölümü anlamına geliyor” sözleriyle açıkladı.

Kuzey Ormanları Savunması tarafından yapılan paylaşımda ise “İstanbul betona boğulmuş halde. Suyumuz yüzde 27. Deprem ve yeni salgınlar kapıda bekliyor. Buna rağmen #KuzeyOrmanları yok edilerek yapılmak istenen rant kanalına #bendekarsıyım” denildi. 

‘Doğayla barışık yaşamak istiyoruz’

Halkevleri tarafından yapılan paylaşımda ise “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, Kanal İstanbul’a karşı çıktığı gerekçesiyle soruşturma açıldı. Kanal İstanbul’a sadece İmamoğlu değil halkın büyük çoğunluğu karşı. Halkevleri olarak doğayla barışık yaşamak istiyoruz ve tüm talan projelerinin karşısındayız. #bendekarşıyım” denildi.

‘Orman varlığına büyük bir darbe’

Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion Turkey) da yaptığı paylaşımda projenin binlerce canlı türüne ev sahipliği yaptığını söyledi.

Açıklamada “En ihtiyacımız olan zamanda orman varlığına büyük bir darbe indiriyor. Bu yüzden #bendekarsıyım” ifadeleri yer aldı. 

‘Doğayı talan edenler hesap verecek’

HDP İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu üyesi Oya Ersoy da kampanyaya “ben de karşıyım” diyerek destek verdi. Ersoy paylaşımında “Kanal İstanbul’a sadece İmamoğlu değil, İstanbullular ve doğayı savunan herkes karşı İstanbul’u savunanlar değil, doğayı talan eden projelerin sahipleri hesap verecek!” dedi.

Neler yaşandı?

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Fox TVde katıldığı bir programda Kanal İstanbul Projesi‘ne karşı çıktığı için İmamoğlu hakkında soruşturma açıldığını söyledi.

Akşener’in ifadelerinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yapan İBB Sözcüsü Murat Ongun, iddianın doğru olduğunu söyleyerek şu paylaşımlarda bulundu:

T.C. İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişliği tarafından Sayın Ekrem İmamoğlu hakkında “Ya Kanal Ya İstanbul” “Kanal İstanbul’a Kimin İhtiyacı Var” afişleri ile ilgili olarak inceleme başlatıldığı tebliğ edilmiştir.

İçişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Soruşturma haberinin duyulmasının ardından İçişleri Bakanlığı‘ndan da yazılı bir açıklama geldi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada söz konusu soruşturmanın “Devlet Projesi olarak uygulamaya konulan Kanal İstanbul Projesi aleyhine İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliği kullanılarak afişler bastırılması ve şehrin değişik yerlerine astırılması” üzerine başlatıldığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Onaya tabi konular incelendiğinde; Belediyelerin, Anayasa’da ifadesini bulan ‘İdarenin Bütünlüğü İlkesi’ çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği ve bu çerçevede idari vesayet denetimine tabi oldukları, Belediye Kanunu gereğince Belediye başkanının görevleri arasında bulunan ‘Beldenin ve Belediyenin Hak ve Menfaatlerini Koruma’ görevinin belediyeye verilen görevlerle sınırlı olduğu, ‘Ya Kanal Ya İstanbul’ şeklinde bir afişle uluslararası hukuk boyutu bulunan, siyasi alana taalluk eden ve ‘Devletin Egemenlik Yetkisi’ne ilişkin bulunan bir konuya kamu kaynağı kullanılarak karşı çıkmanın idarenin bütünlüğü ilkesine ve hukuka aykırı olduğu belirtilerek sorumlular hakkında araştırma, gerek görülmesi halinde ön inceleme yapılması hususlarının yer aldığı görülmektedir.

‘Kişisel karşıtlığı ile ilişkisi yok’

Soruşturmanın İmamoğlu’nun kişisel olarak karşı çıkmasıyla bir ilişkisi bulunmadığı belirtilen açıklamada “Kurumsal olarak ve kamu kaynağı kullanılarak bu afişlerin bastırılmış olması araştırma/ön incelemeye dahil edilmiştir. İddia edildiği gibi onayın hiçbir yerinde bölücülük suçlaması da bulunmamaktadır” denildi.

Açıklamada ek olarak İmamoğlu’na 9 Kasım tarihli bir yazı gönderilerek yedi gün içerisinde yazılı ifade vermesi talep edildiği belirtildi.

Tarih: 17.11.2020 Okunma: 934