Maşallah… Enflasyon Beklentilerin Altında Kaldı! Haber Analiz: İ. Hakkı CENGİZ

GENEL HABERLER

Döviz fiyatlarının enflasyonla alâkası var mı?

Var tabii!

35 sene bankacılık yapmış çok yakın bir tanıdığım var… Eski iktidarlar döneminde, “benim açıklanan enflasyon rakamlarına itimadım yok, gerçek enflasyon, döviz fiyatlarındaki artıştır.” derdi. Şimdi 80’ini aşan ve bugünkü iktidara bayılan tanıdığım, hâlâ öyle diyor mu, bilmiyorum!

O vakit, döviz fiyatlarına şöyle bir bakıp geçelim:

5 Kasım sabahı itibarıyla; dolar 8,45 TL, avro 9,84 TL. Yılbaşından bu yana ortalama artış %33. İnce dikkat, yıllık değil, on aylık artış %33.

GELELİM ENFLASYONA

Çok şükür Ekim ayı enflasyonu, beklentilerin altında gerçekleşti.

Hangi beklentiler, kimin beklentileri?

Ekonomistlerin!

30 Ekim tarihli, BloombergHT’nin haberine göre, beklentiler bomba!

Önce, olumsuz ama küçük ve ehemmiyetsiz gerçekleşmeden başlayalım:

Üretici fiyat endeksi (ÜFE)’de aylık artış beklentisi %1,5 civarındayken, gerçekleşme %3,55 oldu., Yıllık ÜFE’de ise; beklenti %15’lerdeyken, gerçekleşme %18,20 arttı.

Şimdi güzel haberlere geçelim:

Ekonomistler, aylık Tüketici Fiyat Endeksinin (TÜFE) %2,1 olacağını tahmin etti. Ekim ayında TÜFE %2,13 şeklinde gerçekleşerek beklentileri doğruladı.

Asıl güzel haber ise yıllık enflasyon rakamlarında… ekonomistlerimizin yıllık enflasyon beklentisi %11,90 olduğu halde, TÜİK’in açıkladığı rakam, %11,89! Böylece, enflasyon beklentilerin altında kalmış oldu.

Aşk olsun, ekonomistlerimize!

İsabet bu kadar olur!

Yanılma payı ne kadar?

On binde bir! Rakamla gösterirsek, 10.000’de 1!

TÜİK’e de aşk olsun!

Çünkü ekonomistler bu isabetli rakamı neye göre tespit ettiler?

TÜİK’in daha önceki bilimsel araştırmalarına, isabetli verilerine göre!

Bu derece ahenk!

Ki birbirine denk!

Maşallah!

Nazar değmez inşallah!

x   x   x

İlgili haber:

Ekonomistler enflasyonun 4 ayın zirvesine çıkmasını bekliyor

Bloomberg HT Araştırma Birimi'nin enflasyon anketine katılan ekonomistler Ekim'de enflasyonun yıllık bazda yüzde 11,90 olarak gerçekleşeceğini öngördüler. Ekonomistlerin beklentileri gerçekleşirse tüketici fiyatlarında 4 ayın en yüksek seviyesi kaydedilmiş olacak.

Ekonomistler Ekim'de enflasyonun sınırlı bir yükseliş yaşayacağını öngördü.

Bloomberg HT'nin Araştırma Birimi'nin gerçekleştirdiği enflasyon anketine göre ekonomistler Ekim'de tüketici fiyat endeksinin yıllık yüzde 11,90 artmasını bekliyor. Aylık bazda ise enflasyonun yüzde 2,1 olması öngörülüyor.

21 kurumun katıldığı ankette en yüksek beklentiyi paylaşan kurum Ekim ayında tüketici fiyat endeksinin yüzde 2,65 artmasını; en düşük beklentiyi paylaşan kurum ise yüzde 1,25 artmasını öngördü.

·         SWAP İHALELERİ DE FAİZDE YÜKSELİŞİ İŞARET EDİYOR

Yılsonu enflasyon beklentisi yüzde 12,30

Ankette kurumlar yılsonuna ilişkin enflasyon beklentilerini de paylaştı. Buna göre ekonomistler yıl sonunda enflasyonun yüzde 12,30 olarak gerçekleşeceğini öngördü. Ankette en düşük beklentiyi paylaşan kurum yılsonunda enflasyonun yüzde 11; en yüksek beklentiyi paylaşan kurum yüzde 13,5 olmasını öngördü.

Merkez Bankası'nın son enflasyon raporunda enflasyon beklentisi yüzde 12,1 seviyesine çekilmişti. Yeni Ekonomi Programı'na göre ise enflasyonda yılsonu gerçekleşme tahmini yüzde 10,5 olarak belirlenmişti. Merkez Bankası'nın düzenlediği son beklenti anketinde ise yılsonu enflasyon tahmini yüzde 11,76 olmuştu.

Türkiye'de tüketici fiyatları yıllık bazda en yüksek artışı yüzde 12,6 ile Haziran ayında görmüştü. Haziran ayını takip eden 3 ayda da enflasyonun yatay seyrettiği görüldü.

Tarih: 04.11.2020 Okunma: 425