Koronavirüste son durum: Oxford''un aşısı ileri yaş gruplarında yanıt verdi

BLOOMBERGHT

Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünya geneline yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında tespit edilen toplam vaka sayısı 43 milyon 346 bini geçti

Kovid-19 görülen ülke ve bölgelerdeki vakalara ilişkin güncel verilerin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, dünya genelinde virüs nedeniyle 1 milyon 159 bin 93 kişi yaşamını yitirdi.

Vaka sayısı 43 milyon 346 bin 266'ya çıkarken, virüs saptanan 31 milyon 905 bin 19 kişi sağlığına kavuştu. Tedavisi devam eden 10 milyon 282 bin 154 vaka bulunuyor.

En fazla vaka ve ölümün görüldüğü ABD'de 8 milyon 889 bin 179 kişide Kovid-19 tespit edildi, salgın nedeniyle 230 bin 510 kişi hayatını kaybetti.

Ülkelerden pandemiye dair son gelişmeler

-Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamada kuzey yarımküredeki ülkeler için tehlikeli bir noktada olunduğuna yönelik uyarıda bulunuldu.

-ABD haftasonu iki gün üst üste yeni vaka sayılarında rekor kırdı. ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 589 artarak 230 bin 86'ya yükseldi. Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, ABD'de Kovid-19 bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 66 bin 696 artışla 8 milyon 831 bin 446'ya ulaştı.

-Fransa'da ise salgının başından bu yana en yüksek vaka sayısı rapor edildi ve ülkede vaka sayısı 50.000'den fazla yükseldi.

Fransa'da son 24 saatte 52 bin 10 kişide daha yeni tip koronavirüs tespit edilmesiyle salgının başından bu yana günlük en yüksek vaka sayısına ulaşıldı. Halk Sağlığı Kurumundan yapılan açıklamaya göre, ülkede son 4 günde, Kovid-19 vaka sayılarında "en yüksek seviyede artış" yaşanıyor. Ülkede virüs bulaşan kişi sayısı son 24 saatte 52 bin 10 artışla 1 milyon 138 bin 507'ye yükseldi. Bu rakam, "salgının başından bu yana ülkede ve Avrupa'da kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı" oldu.

-Yeni tip koronavirüs salgınında 1 milyonu aşan vaka sayılarının her geçen gün hızla arttığı İspanya'da sol koalisyon hükümeti, Kanarya Adaları dışında ulusal çapta olağanüstü hal (OHAL) ilan etti. İspanya'da Kovid-19'dan dolayı ilk olarak 14 Mart-21 Haziran tarihleri arasında OHAL ilan edilmiş ve bu süreçte halka mecbur olmadıkça (işe gitmek, sağlık veya alışveriş) sokağa çıkma yasağı getirilip, okullar, barlar, restoranlar ve mağazalar kapatılmıştı.

Şimdiki OHAL'de ise salgının yoğun görüldüğü Madrid, Katalonya, Navarra, Rioja, Castilla y Leon gibi özerk yönetimlerde zaten uygulanan önlemlerin yasallığı, yaptırım gücü ve denetlenmesi kontrol altına alındı. İkinci OHAL'de yeni olan en önemli tedbir ise ülke genelinde saat 23.00 ila 06.00 arasında sokağa çıkma yasağı getirilmesi oldu. Bu saatlerde sadece zaruret gerektiren durumlarda (sağlık, iş gibi) dolaşıma izin verilecek. Ayrıca aile veya arkadaş arasında en fazla 6 kişiye toplanma izni verilmesinin ülke genelinde uygulanacağı bildirildi.

-Yeni tip koronavirüs salgınından en fazla etkilenen ülkelerden Hindistan'da vaka ve ölüm sayıları artmaya devam ederken, virüsün ortaya çıktığı Çin'de salgın kontrollü seyrediyor. Güney Kore'de ise günlük vaka artışı 2 günün ardından yeniden 100'ün üzerine çıktı.

-Avustralya'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının merkezi haline gelen Victoria eyaletinde haziran başından bu yana ilk kez vaka görülmedi.

Aşı cephesinde olumlu gelişmeler kaydediliyor

Financial Times'ın konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı habere göre, Astra Zeneca'nın aşı adayının yaşca ileri insanlarda yanıt verdiği belirtildi. Haberde aşının ileri yaş gruplarında T hücreleri oluşturduğu belirtildi. Oxford Financial Times'ın konuya yönelik yorum talebini geri çevirdi.

Johnson&Johnson tarafından yapılan açıklamada ise aşının Ocak ayında hazır olabileceği bildirildi.

Astra Zeneca ve J&J deneklerinde yaşanan hastalıklardan dolayı güvenlik gerekçesi ile çalışmalarını durdurmalarının ardından çalışmalarını sürdürüyor.

BN-AA

Tarih: 26.10.2020 Okunma: 770