Ünyeliler birlik oldu, madencileri köyden kovdu

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Ordu ilinin Ünye ilçesinde bağlı Yeşilkent, Çiğdem, Gökçebel ve Üçpınar köylerindeki maden arama çalışmaları kapsamında yapılan sondaj çalışmalarına tepki gösteren köy halkı iş makinelerine bir kez daha engel oldu.

Jandarma eşliğinde Yeşilkent ve Çiğdem sınırında çalışmak için gelen iş makineleri, halkın itirazları üzerine çalışmalarını durdurmak ve köyden uzaklaşmak zorunda kaldı.

‘Çalışmaya 12 Eylül’de başladılar’

Yaşananları Yeşil Gazete’ye anlatan ve maden çalışmalarına karşı mücadele yürüten bir vatandaş, iş makinelerinin ilk olarak 12 Eylül tarihinde Üçpınar köyünde çalışmaya başladığını söyledi.

Üzerinde Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün logosu bulunan iş makinesini gören Üçpınarlılar çalışanlara çalışma emri olup olmadığını sordu ve personel kartlarını görmek istedi. İstenilen bilgilerin kendilerine iletilmemesi üzerine köy halkı çalışmaya izin vermeyeceğini belirtti ve çalışmalar duraklatıldı.

‘50 noktada sondaj izni verildi’

Bunun üzerinde Yeşilkent ve Çiğdem köylerine giden iş makineleri burada da köylülerden benzer bir tepki alarak sondaj yapamadı. Yeşil Gazete’ye konuşan kontağımız bu sürede köylüler olarak birçok dilekçe yazıldığını, imza toplandığını ve CİMER’e bilgi edinmek için başvuru yapıldığını aktardı.

Ünye Kaymakamlığı tarafından yazılan cevapta Çiğdem’de iki, Yeşilkent’te beş, Gökçebel’de üç, Üçpınar’da ise 40 noktada sondaj çalışması için izin alındığı belirtildi. Ancak çalışmaların hangi şirket tarafından yapıldığına dair bilgi köylüler ile paylaşılmadı.

Jandarma eşliğinde geldiler

Yaşanan gelişmelerin ardından 12 Ekim tarihinde tekrardan sondaj çalışması için jandarma eşliğinde Çiğdem ve Yeşilkent sınırına gelen iş makineleri burada köylülerin direnişiyle karşılaştı.

“Yanı başımızdaki Fatsa’nın yaşadıklarını biz de yaşamak istemiyoruz” diyen köylüler iş makinelerine engel oldu. Jandarma ile yapılan diyalog sonucunda köyü terk eden iş makineleri köy halkı tarafından alkışlarla uğurlandı.

Ünye/ Üçpınar Direnişi’nden yapılan açıklamada “Birlik olduk, madenciye, Jandarmaya karşı durduk. Tüm köylerimizi dayanışmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Tarih: 15.10.2020 Okunma: 753