Siyanürlü toprağı köy yoluna döken şirkete suç duyurusu

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Ordu‘nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın işletmeciliği yapan Altıntepe Maden Şirketi, işlenmiş siyanürlü toprağı iki mahalle yoluna döktü. Ordu Çevre Derneği, Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne durumu anlatan şikayet yazısı gönderdi.

Şirket şikayetin ardından bu sabah yoldaki toprakları kaldırıp ormana dökmeye çalışırken köylülerin şikayeti üzerine jandarma ve belediye zabıta ekiplerine yakalandı. Maden şirketi hakkında yeniden suç duyurusunda bulunuldu.

‘Bu cesareti buluyorlar’

Bu konuda değerlendirme yapan Ekoloji Birliği Sözcüsü ve Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurul Üyesi Coşkun Özbucak, “Şirketin suyumuzu, toprağımızı zehirlemesi yetmemiş gibi o kadar rahat hareket ediyor ki, işlenmiş topakları yollara da dökebilme cesareti görebiliyor kendinde. Bu cesaretin yalnızca kendisinden kaynaklandığını sanmıyorum” dedi.

Yapılan kirletme hakkında suç duyurusu yapılmasının ardından şirketin apar topar yolu temizleyeme kalktığını belirten Özbucak bunun yeterli olmayacağını söyledi.

Özbucak “Kirli toprağı ormana dökmüşler. Bu konuda da suç duyurusu yapılacak. Bu gerçekler varken alan büyütmek için ÇED süreci de devam ediyor. Bu suça göz yumanlar da sorumlu olacaktır” dedi.

Kışan: Ormana dökerlerken gördüm

Bahçeler Mahallesi’nden Harun Kışan ise “Yoldaki toprakları ormana dökerken gördüm. Arabamla önlerini keserek buraya toprakları dökemeyeceklerini söyledim. Belediyeyi, jandarmayı ve Orman İşletmeyi aradık. Belediye tanık ve delil yok dedi gitti. Jandarma ve Orman İşletme tutanaklarını tuttu. Gerekeni yapacaklarını söyledi” dedi.

Bahçeler Muhtarı Zeki Özyurt ile birlikte ifadelerini verdiklerini söyleyen Kışan,”Ancak şirket çalşanları, toprakları gece gündüz buraya dökeceklerini söyleyip gittiler” ifadelerini kullandı.

Tarih: 03.10.2020 Okunma: 676