İSİG: Ağustos ayında en az 208 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi

YEŞİL GAZETE

facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2020’nin Ağustos ayı raporunu yayımlandı. Buna göre, son bir ayda en az 208 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İSİG, 2020 yılının ilk sekiz ayında ise iş cinayetlerinde en az 1.306 işçinin öldüüğünü açıkladı.

İSİG raporundaki veriler şöyle:

  • Ocak ayında en az 114 işçi, şubat ayında en az 133 işçi, mart ayında en az 113 işçi, nisan ayında en az 221 işçi, mayıs ayında en az 165 işçi, haziran ayında en az 188 işçi, temmuz ayında en az 164 işçi ve ağustos ayında ise en az 208 işçi hayatını kaybetti. 2020 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinde en az 1306 işçi yaşamını yitirdi.
  • 208 emekçinin 172’si ücretli (işçi ve memur), 36’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.
  • Ölenlerin 16’sı kadın işçi, 192’si erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya, tekstil, ticaret, metal, sağlık ve genel işler işkollarında gerçekleşti.
  • Yedi çocuk işçi, çalışırken can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım ve metal işkollarında gerçekleşti.
  • 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 61 emekçi bulunuyor: Çiftçiler ve esnaf ile tarım, tekstil, ticaret, büro, inşaat, taşımacılık, tersane, sağlık ve belediye işçileri.
  • 12 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: Dokuzu Suriyeli, biri Afganistanlı, biri  Nepalli ve biri Özbekistanlı.
  • Ölen işçilerin üçü sendikalıydı. Bu işçiler eğitim, yol ve güvenlik işkollarında çalışıyordu.
  • Ölümler en çok tarım, inşaat, ticaret/büro, sağlık, taşımacılık, metal, belediye/genel işler ve tekstil işkollarında meydana geldi.
  • En fazla ölüm nedenleri sırasıyla Covid-19, trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, elektrik çarpması, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet.

isig-agustos-ayinda-en-az-208-isci-hayatini-kaybetti-776930-1.

Şehirlere göre dağılım

Raporda iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımına da yer verildi: 13 ölüm Manisa’da; 11’er ölüm Samsun ve Şanlıurfa’da; 10’ar ölüm Ankara ve İstanbul’da; dokuz ölüm Diyarbakır’da; sekizer ölüm Adana ve Antalya’da; yedi ölüm Gaziantep’te; altı ölüm Bursa’da; beşer ölüm Erzurum, Denizli, Hatay, İzmir, Ordu ve Tokat’ta; dörder ölüm Ağrı, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya ve Tekirdağ’da; üçer ölüm Eskişehir, Mersin, Muğla, Sakarya’da; ikişer ölüm Aksaray, Artvin, Aydın, Bingöl, Edirne, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Karabük, Malatya, Mardin, Şırnak, Trabzon ve Van’da; birer ölüm Bayburt, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Isparta, Karaman, Kars, Kastamonu, Nevşehir, Sinop, Sivas, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat, Zonguldak, Arnavutluk, Azerbaycan ve Sırbistan’da.

 

Tarih: 05.09.2020 Okunma: 624