Bu yıl dünyayı üç hafta daha geç sürede tükettik!

YEŞİL GAZETE


Görsel: BBC
facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

Küresel Ayak İzi tarafından her yıl açıklanan Dünya Limit Aşım Günü, bu yıl koronavirüs salgını sebebiyle üç hafta daha ileri bir tarihe taşınarak 22 Ağustos Cumartesi olarak kayda geçti.

Dünya Limit Aşım Günü insanlığın doğa üzerinde bir takvim yılı içinde yarattığı talebin, dünyadaki doğal varlıkların yenilenme hızını aştığı günü belirtiyor. Yani gezegenin 12 ayda ürettiği doğal varlığı 8 ay içinde tükettiğimizi gösteriyor.

Örgüt hesaplamaları 2006 yılında başlattı. O yıl, limit aşımı Ekim ayında gerçekleşmişti. 2006yılından bu yana ise tarih giderek daha erkene taşındı. Ta ki bu yıla kadar. Bu yılki geri çekilmenin sebebi olarak ise dünya ekonomisini sekteye uğratan koronavirüs salgını gösteriliyor.

Ülke başına 15 binden fazla veri toplanıyor

NY Times’ın aktardığına göre Küresel Ayak İzi genel müdürü Laurel Hanscom, yıllık analizlerini çoğunluğu Birleşmiş Milletler’e ait ülke başına 15 binden fazla veriyi toplayarak gerçekleştirdiklerini söyledi.

Araştırmacılar Dünya’nın biyolojik kapasitesini (gezegenin kara ve denizinin bir yılda üretebildiği ‘kaynak’ miktarı), insanlığın ekolojik ayak iziyle (o yılki gıda, kentleşme, ormanların durumu) karşılaştırarak sonuçları takvime yansıtıyor.

Ülkelere göre analizler

Araştırmada ülkelere göre bir analiz de yapılıyor. Örneğin, tüm dünya Amerika Birleşik Devletleri gibi tüketseydi dünya limit aşım günü bu yıl 14 Mart tarihinde gerçekleşebilirdi.

Türkiye’nin dengesi ise yapılan araştırmada şu şekilde resmediliyor:

Fotoğraf: Küresel Ayak İzi

Çalışmaya yönelik eleştiriler

Örgüt bu analizi her yıl dünyanın sürdürülebilir yaşamaktan ne kadar uzak olduğun göstermek için gerçekleştiriyor. Ancak bazı uzmanlar yeterli olmadığını öne sürüyor.

Michigan Eyalet Üniversitesi’nden ekolojik ekonomist Robert B.Richardson, çalışmanın okyanus ve toprağın karbon tutmasını hesaba katmamak veya arazinin sürdürülebilir ve sürdürülemez kullanımları arasında ayrım yapamamak gibi bir çok eksikliği olduğunu söylüyor. Richardson, gene de insanlar arasındaki farkındalığı artırmak için değerli olduğunu belirtiyor.

‘Anlık görüntü sağlıyor’

Eleştirilere yanıt veren Hanscom ise Dünya Limit Aşım Günü’nün Gayri safi yurt içi hasılaya (GDP) benzer bir ‘anlık görüntü’ sağladığını söylüyor ve şu ifadeleri kullanıyor:

GDP ile bir ülke içindeki eşitsizliği göstermeyi amaçlamıyorsunuz. Ancak gene de size işlerin nasıl gittiğine dair bilgi sağlayan üst düzey bir gösterge.

Tarih: 21.08.2020 Okunma: 386