Çin’de ‘gıda tasarrufu’ için restoranlarda sipariş edilecek yemeklere kısıtlama getiriliyor

YEŞİL GAZETE

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in yiyecek israfının önlenmesi için başlattığı 'Boş Tabak Kampanyası', sosyal medyada tartışma konusu oldu. Bazı kullanıcılar kampanyaya devlet yetkililerinin öncülük etmesini isterken bazıları da 'Kaç tabak yemek yiyeceğimize de devlet mi karışacak' diye sordu.
facebook sharing button

whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

BBC‘nin aktardığına göre, “N-1” adı verilen kural uyarınca restoranlarda en fazla, kişi sayısından bir eksik sayıda yemek siparişi verilebilecek. Örneğin beş kişilik bir aile en fazla dört porsiyon yemek söyleyebilecek.

Çin resmi haber ajansı Şinhua‘ya göre Şi, Salı günü yayımlanan konuşmasında “İsraf utanç vericidir, idareli olmak onurlu bir davranıştır” dedi.

‘Salgın, gıda güvenliğinin önemini gösterdi’

Çin lideri konuşmasında sofradaki her yemeğin arkasında büyük bir emek ve özverinin bulunduğuna vurgu yapan bir şiirden dizelere yer verdi ve “Gıda güvenliğinde bir kriz duygusuyla hareket etmeliyiz. Bu yılki Covid-19 salgını, alarm zillerini çaldı” diye konuştu.

Çin’de yiyecek israfı son haftalarda ülke genelinde birçok tarlanın sel suları altında kalmasından sonra yeniden gündeme geldi. Ürün rekoltesinin düşmesi, koronavirüs salgını nedeniyle yükselen gıda fiyatlarının daha da artmasına neden oldu.  Çin’in tahılının yüzde 20-30’unu ithal ettiği tahmin ediliyor.

Şi’nin uyarısının ardından yerel yönetimler gıda israfını önlemeye yönelik girişimler başlattı. Wuhan Restoranlar Birliği, Şi’nin uyarısının ardından üyelerinin ilk kez 2013’te ortaya atılan “N-1” kuralını uygulamaları çağrısında bulundu. Yeni kampanya uyarınca porsiyonların yarıya düşürülmesi ya da azaltılması, artan yemeklerin eve götürülmesi için restoranların kutular bulundurması isteniyor.

Vuhan gibi Hubei eyaletinde yer alan Şianning ile Henan eyaletine bağlı olan Şinyang kentleri de N-1 kuralını uygulayacağını açıkladı.

Çongqing Sanayi ve Ticaret Federasyonu, Şi’nin tavsiyelerine uyacağını; lokantalara, müşterilerin “idareli yemeleri” için uyarılar bulunan ışıklı levhaların konacağını ve israfa karşı müşterilerin “denetleneceğini” açıkladı.

‘Devlet siparişlere de mi karışacak?’

N-1 kuralı ile ilgili kampanya Çin’de sosyal medyada tartışma konusu oldu. Çin’in Twitter’ı diye tanımlanan Weibo‘da bazı kullanıcılar israf kampanyasına devlet yetkililerinin öncülük etmesini istedi.

Bazı kullanıcılar da insanların daha fazla kontrol altına alınmaya başladığından şikâyet ederek “Kaç tabak yemeğin sipariş edileceği de kurala mı bağlanacak?” diye sordular.

Tarih: 14.08.2020 Okunma: 222