Yargıtay’dan emsal 15 Temmuz kararı: Darbe sebebiyle müebbet alan erlere beraat

YEŞİL GAZETE


facebook sharing button
whatsapp sharing button
twitter sharing button
linkedin sharing button
email sharing button
print sharing button

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili açılan davada 14 er hakkında verilen müebbet hapis cezası Yargıtay kararıyla bozuldu. Yargıtay gerekçesinde “Askerlerin emirleri yerine getirmekten başka çaresi olmadığını” açıkladı.

 Zorunlu askerlik görevi yaptıkları sırada gerçekleşen darbe girişimi sırasında TRT Harbiye binasında bulunan erler hakkında “Anayasal düzeni bozmak” suçlamasıyla müebbet hapis cezası verilmişti. Erler dört yıl boyunca tutuklu kalmışlardı.

Yargıtay: Emir altındaydılar

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre Yargıtay 16’ncı Ceza Dairesi, müebbet kararını bozdu. Mahkeme gerekçesinde, “Askerlerin, emir altında oldukları, komutanlarının verdiği emirleri yerine getirmekten başka çaresi olmadığı” vurgulandı.

Yargıtay, TCK’nın 30/4 maddesindeki, “İşlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, cezalandırılmaz” maddesini uygulayarak, beraate hükmetti.

Erlerin “gecikmeli” de olsa darbeye teşebbüsü fark ettikleri, üstleri tarafından verilen “halka ve güvenlik görevlilerine ateş etme emrine uymadıkları”, “amirlerin ısrarlı kanunsuz emirleri karşısında” ise “hal ve koşullara göre başka şekilde davranma olanağının bulunmadığı düşüncesiyle”, “silahla havaya ateş etmenin bir haksızlık oluşturmayacağı sonucuna vardıkları” vurgulandı.

Tutuklu yüzlerce kişi için emsal bir karar

15 Temmuz gecesi Boğaziçi Köprüsü, Orhanlı Gişeleri, Sultanbeyli ve Sabiha Gökçen Havalimanı gibi lokasyonlarda yaşanan olaylar ile ilgili açılan davalarda yüzlerce askeri öğrenci ile zorunlu askerlik görevini yapan er müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay’ın bozma kararı, “tatbikat” ya da “terör saldırısı” gerekçesi ile 15 Temmuz gecesi, TV izleyip olaylardan haberdar olma imkanları da bulunmayan, üstlerinden aldıkları emirleri yerine getirmek için silahlanarak sokağa çıkarılan, davaları süren veya bu emre itaaten başka eylemleri, “FETÖ bağlantıları ve örgüte mensubiyetleri kanıtlanamadığı” halde “anayasayı ihlalden” mahkum olan sanık erlere beraat yolunu açıyor.

Tarih: 25.07.2020 Okunma: 550