Haber Analiz: OTOBÜSLER ve "DOLMUŞLAR" Dolmadan Gidip Geliyor

GENEL HABERLER

GENEL HABERLER

Salgın döneminde alınan tedbirler sonucunda gerek "evden çalışma" uygulaması, gerekse işi olmayanın sokağa çıkmaması ve şehiriçi yolculuk yapmaması sonucu otobüs, tren  ve bilhassa dolmuşlar seferlerini neredeyse boş olarak yapıyorlar.

9 Temmuz sabahı, Göztepe semtinde, işe gidiş saati olan 07:00-07:30 saatleri arasında bir gözlem yaptık. İstanbul'un en yoğun tarfiğinin işlediği ve "minibüs caddesi" olarak bilinen Pendik-Kadıköy arasında çalışan dolmuşların, Kadıköy istikametinde neredeyse boş olarak seyrettiğini gördük.

Bu yolda, her iki istikamete doğru, dakikada 4-5 dolmuş geçmektedir. daha önceki dönemlerde, işe gidiş-geliş saatlerinde ayakta bile yer bulunmayan dolmuşlar, bugünlerde, ortalama 1-2 yolcuyla sefer yapmaktalar.

Yolcu olmadığına göre, dolmuşların bu kadar sık sefer yapmasının pek çok zarara sebep olduğu ortadadır. Her şeyden önce büyük bir yakıt israfı olmaktadır. Trafiğin yoğunlaşmasına, bazı noktalarda tıkanmasına yol açmaktadır. Tabii boşa yakılan akaryakıt havanın ve çevrenin kirlenmesi, küresel ısınmanın artası sonucunu doğurmatadır. Salgın süresince, dolmuş seferlerinin azaltılması bu zararların önlenmesini sağlayacaktır.

Haddizatında, bu kadar az yolcuyla minibüs sahiplerinin yakıt ve diğer masraflarını nasıl karşıladıkları da meçhuldür! Zararına mı çalışıyorlar acaba? Dolmuş seferlerinin azaltılması herkesin menfaatine gibi gözükmektedir.

OTOBÜSLER DE BOŞ, METROBÜS ve MARMARAY DOLUYOR

İstanbul'un değişik noktalarında yaptığımız gözlemler sonucu, tarifeli otobüs seferlerinin de genellikle 3-5 kişilik yolcu sayılarıyla sefer yaptıklarını gördük. Yetkililerce incelenerek, gerekli hatlarda otobüs sefer sayıları da azaltılabilir. Böylece, hem yakıt tasarrufu sağlanır hem de çevrenin boşuna kirlenmesi, atmosferin ısınması önlenmiş olur.

Öte yandan, Marmaray seferlerinin eskiye oranla artırıldığını, vagonların ideal seviyede dolduğunu, yolcuların "sosyal mesafe"ye uygun olarak oturabildiğini veya ayakta seyahat edebildiğini gördük.

Metrobüslerde ise, özellikle iş çıkış saatlerinde büyük bir doluluk olduğunu, yolcular arasında "sosyal mesafe" diye bir alanın kalmadığını müşahade ettik. Bunlar incelenerek, yolcuların yoğun olduğu saatlerde ek seferler konması faydalı olacaktır.



Tarih: 09.07.2020 Okunma: 229