Polis otosunda tecavüze ‘iyi hal’ indirimi

YEŞİL GAZETE

YEŞİL GAZETE

İstanbul’daki davada, Özbekistan uyruklu bir kadını polis otosunda alıkoyup tecavüz eden ve parasını alan polis sanıklar için iyi hal indirimi uygulandı.

 


Davayı yakından takip eden hak aktivistleri ve kadın örgütleri de duruşmalar sırasında protesto gösterileri düzenlemişti.

İstanbul Fatih’te uygulama yaptıkları taksideki Özbekistan uyruklu I.K. (27)’nin yanında kimliği olmadığı gerekçesiyle ekip aracında 4 saat alıkonulup tecavüz edilmesi ve bin 400 TL parasının alınmasına ilişkin biri tutuklu beş polisin yargılandığı davada karar çıktı. Davada, mahkemeye heyeti sanıklar için iyi hal indirimi uyguladı.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Şeref Ş. ile tutuksuz sanıklar İsmail K., Enes S., Yaşar S., Ahmet B. ve avukatları katıldı. Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın avukatı da mağdur I.K.’yı temsilen duruşmada hazır bulundu.

‘Mağduruz’ deyip beraat istediler

Sanıklardan Şeref Ş. son sözünde, “Böyle bir olay olduğundan dolayı pişmanım. Tahliyemi ve beraatimi istiyorum” dedi. Sanık İsmail K. ise “Suçsuzum, mağdurum. Beraatimi talep ediyorum” dedi. Diğer sanıklar da beraatlerini talep ettiler.

Mahkeme heyeti, sanık İsmail K. hakkında ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna yardım etme’ suçundan beraat kararı verdi.

Sanıklar Ahmet B, Enes S, Yaşar S., Hakkında ‘Kamu görevlisinin suçu bildirmemesi’ suçundan 7 ay 15 gün hapis cezası verildi. Sanıkların sabıka durumu, duruşmadaki tutum ve davranışları, bir daha suç işlemeyecekleri yönünde kanaat oluştuğundan bu hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Bu sanıklar hakkındaki adli kontrol kararlarının kaldırılmasına da hükmedildi. Sanıklar Ahmet B., Enes S., Yaşar S. haklarında ‘Suçluyu kayırma’ suçlarından ise beraat kararı verildi.

‘Duruşmadaki tutum ve davranışları…”

Sanık Şeref Ş., ‘İrtikap’ suçundan 4 yıl 2 ay hapis, ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçundan da 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, sanık polis Şeref Ş hakkında ‘Cinsel saldırı’ suçundan ise önce 12 yıl hapis, ancak suçun silahla ve kamu görevinin kötüye kullanılması suretiyle işlendiği gerekçesiyle artırarak 18 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak sanığın duruşmadaki tutum ve davranışları dikkate alınarak indirim uygulanmasıyla netice olarak 15 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Bir hakimden muhalefet şerhi

Oy çokluğuyla alınan karara üye hakim Kudret Karslı muhalefet şerhi düştü. Karslı muhalefet gerekçesinde, ceza tayininde alt sınırdan uzaklaşılmaması ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması nedeniyle fiille orantılı bir ceza alma koşulunun sağlanmadığını vurguladı.

Tarih: 27-04-2019 Okunma: 681