Ukrayna’nın yeni lideri ‘komedyen’ Zelenskiy

YEŞİL GAZETE

YEŞİL GAZETE

Sandık çıkış anketlerine göre, Ukrayna Devlet Başkanlığı seçimlerini kazanan ünlü komedyen, sadece tek bir dönem başkanlık yapacağını, yeniden aday olmayacağını açıkladı.


Ukrayna’nın 41 yaşındaki ünlü komedyeni Vladimir Zelenskiy, ilk kez adım attığı siyaset sahnesinde kısa süre içinde büyük bir halk desteğini arkasına alarak devlet başkanı seçildi.

Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda sandık çıkış anketlerine göre Zelenskiy yüzde 73,21 oyla yarışı kazandı. Rakibi Petro Poroşenko’nun oy oranı ise yüzde 24,45’te kaldı.

Dizi gerçek oldu

Oynadığı ‘Halkın Hizmetkarı’ dizisinde Zelenskiy’nin canlandırdığı tarih öğretmeni Vasiliy Goloborodko, bu sistemden yaka silken halkın oylarıyla devlet başkanı seçiliyordu. Aynı adlı partisinin adayı Zelenskiy, ülkenin en zengin oligarklarından biri olan rakibi Petro Poroşenko’ya büyük fark atarak seçim zaferini ilan etti. Seçim sürecindeki başarısında dizinin rolünü kabul eden ünlü komedyen, “Canlandırdığım karakterle ben tabii ki farklı kişileriz. Ama bu karakterle aynı ahlaki değerlere sahibim” demişti.

Erdoğan’ı da hicvetmişti

Vladimir Zelenskiy’nin komedi programı “Veçerny Kvartal”ın çekimleri birçoz kez Türkiye’de de yapılmış; bunlardan birinde ünlü komedyen, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı da hicvetmişti.

Ukrayna’da 2013 yılında patlak veren iktidar karşıtı gösterilere destek veren Zelenskiy, ülkenin doğusunda Rusya yanlısı milislere karşı savaşan askerler için birçok konser ve gösteri organize etti. Ülkenin doğusundaki krizin sonlandırılması için Rusya’yla doğrudan diyalog kurulmasını teklif eden Zelenskiy, savaşsız çözümden yana olduğunu söylüyor.

Ne vaat ediyor?

Zelenskiy, devlet başkanının, milletvekillerinin ve yargıçların dokunulmazlıklarının kaldırılmasını, yolsuzluklara sıfır toleransı, rüşvet alanların ve verenlerin hapse atılmasını ve önemli kararlar için referanduma gidilmesini vaat ediyor. Sadece tek bir dönem başkanlık yapacağını, yeniden aday olmayacağını da açıklayan komedyen, Ukrayna’nın NATO üyeliği yolunda ilerlemesini desteklediğini ve AB’ye entegrasyon hedefini de sürdüreceğini söylüyor.

Tarih: 23-04-2019 Okunma: 414