Diyarbakır Çermik'te skandal! Savcı, öğretmenleri halı saha yüzünden gözaltına aldırdı

KARAR

KARAR

Diyarbakır Çermik'te halı sahaya 1 saat erken giden savcı, kendisinden önce maçları olan öğretmenleri sahadan çıkarmaya kalktı. Öğretmenler itiraz edince hepsini gözaltına aldırdı. HSK'nın soruşturma başlattığı olaya Milli Eğitim Bakanlığı da büyük tepki gösterdi. Savcıya sosyal medyadan da tepki yağdı...

BAKAN GÜL: TAKİPÇİSİYİM

Dün akşam Diyarbakır Çermik'te gerçekleşen olay bir anda Türkiye'nin gündemi oldu. Halı saha maçı yapmak isteyen savcı saat 22.00-23.00 için rezervasyon yaptırdı. Savcının öncesinde ise 21.00-22.00 rezervasyonu öğretmenlere aitti.

Öğretmenler, maç saati halı sahaya girip ısınmaya başladılar. Bu sırada saati karıştıran savcı halı sahaya geldi. Kendi saatlerinin 21.00-22.00 olduğunu düşünen savcı arkadaşları ile birlikte sahaya girip öğretmenleri çıkarmaya çalıştı.

POLİS ÇAĞIRDI

Öğretmenlerin maça başlamasından kısa bir süre sonra savcının emniyet yetkililerini çağırmasıyla maç devam ederken kimlik tespiti yapılacağının söylenmesiyle maç yarıda kesildi. O sırada kimlikleri yanında olmayan öğretmenler polis otolarını bindirilip İlçe Emniyet Müdürlüğüne götürüldü. 1 saate yakın emniyette bekletilen öğretmenler daha sonra serbest bırakıldı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN TEPKİ

Yaşanan olay üzerine Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran ve Personel Genel Müdürü Hamza Aydoğdu sosyal medyada bir açıklama yaparak, öğretmenlerin sahipsiz olmadığını belirtti.

Mustafa Safran, "Öğretmenler bu ülkenin üvey evladı değildir, sahipsiz hiç değildir" derken, Hamza Aydoğdu da, "Diyarbakır'da 14 öğretmenimiz halı sahada maç yaparken gözaltına alınmıştır. Adalet, şahsi ve ihtiraslar için kullanılamaz. Öğretmenlerimize reva görülen bu muameleyi kınıyorum. Öğretmenler, toplumun çimentosudur; itibarlarının zedelenmesi kabul edilemez" dedi.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den de konuyla ilgili paylaşım geldi. Gül, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Çermik’te halı saha tartışması üzerine 14 öğretmenin gözaltına alınması ile ilgili HSK inceleme başlattı. Hukukun üstünlüğü, mesleki ve etik kurallar çerçevesinde Kurul müfettişlerinin yapacağı inceleme en kısa sürede sonuçlandırılacaktır. Konunun yakinen takipçisiyim" ifadesine yer verdi.

HSK SORUŞTURMA BAŞLATTI

HSK, Diyarbakır'daki savcı skandalına ilişkin inceleme başlattı. Diyarbakır Çermik'te halı sahaya 1 saat erken giden savcı, kendisinden önce maçları olan öğretmenleri sahadan çıkarmaya kalkmıştı. Öğretmenler itiraz edince hepsini gözaltına aldıran savcıya tepki yağmıştı.

MİLLİ EĞİTİM BAKANI SELÇUK: OLAY BİR ÖĞRETMEN OLARAK BİZİ ÜZMÜŞTÜR

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde halı saha tartışmasında 14 öğretmenin savcı tarafından gözaltına aldırılmasına tepki gösterdi. Bakan Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Çermik'te öğretmenlerimize yönelik yaşanan olay bir öğretmen olarak bizi üzmüştür. Adalet Bakanlığımız tarafından gerekli işlemler başlatılmıştır. Böyle bir olayın tekrar yaşanmaması temennimizdir. Öğretmenlerimize geçmiş olsun diyor, yanlarında olduğumuzu bilmelerini istiyorum" ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mustafa Safran da yaptığı ikinci paylaşımla, duyarlılıkları nedeniyle Adalet Bakanlığı ile Hâkimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) teşekkür etti. Safran, "Diyarbakır'daki olayla ilgili, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere HSK'nın hassas ve duyarlı davranışına teşekkür ederiz. Bu tür olayların tekerrür etmemesi temennisiyle..." paylaşımında bulundu.

HALI SAHA İŞLETMECİSİ YAŞANANLARI ANLATTI

Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde, futbol oynanan sahada rezervasyon saati nedeniyle yaşanan tartışmada 14 öğretmenin Cumhuriyet Savcısı tarafından gözaltına aldırıldığı halı sahanın işletmecisi Ahmet Karaalp, yaşananları anlattı.

19-02/28/d43c30a18a1ea88c0f41dd927e09e0a0-1551351917.jpg

Dün gece 22.00 ile 23.00 saatleri arasında rezervasyon yaptıkları Cumhuriyet savcısının da içerisinde bulunduğu gruptakilerin, aralarındaki bir kişinin saati arkadaşlarına yanlış söylemesiyle 1 saat erken geldiklerini anlatan Karaalp, bu sırada maça başlayan öğretmenlerin, diğer grubun 'Biz oynayalım' istediğini kabul etmediklerini ve sonrasında gelen polislerce gözaltına alındığını söyledi. Karaalp, şunları anlattı:

"Biz maç müracaatlarını aldıktan sonra maçı alan kişiye maç saati ile ilgili mesaj atarız. Online olarak bu mesaj onlara gider. Savcı beyin bulunduğu takımın maç müracaatını ilçeden bir esnaf satın aldı. Savcının takımının maç saati 22.00- 23.00’tü. Bunu da mesajla yolladık. Öğretmenlerin maç saati ise 21.00- 22.00 idi. Ancak maçı alan esnaf arkadaş, savcı ve diğer arkadaşlarına maç saati konusunda yanlış bilgi vermesi üzerine onlar da aynı saatte buraya geldi. Savcı ve diğer arkadaşlar geldiği sırada öğretmen arkadaşlar sahada maça başlamıştı. Savcının yanında bulunan birkaç kişi öğretmenlere ricada bulundu ancak onlar maça başladıkları için kabul etmediler. Yaklaşık 20 dakika sonra polisler sahaya gelerek maç oynayan öğretmenlere GBT sorgusu yaptı. Bazı öğretmenlerin üzerlerinde kimlikleri olmayınca, onları emniyete götürdü. Bu olay tamamıyla saatlerin yanlış anlaşılmasından ve iletilmesinden kaynaklı. İşletmeci olarak ben çok üzgünüm, keşke yaşanmasaydı."

Tarih: 01-03-2019 Okunma: 442