Hindistan’da kadınlar cinsiyet eşitliği için 600 kilometrelik etten duvar ördü

YEŞİL GAZETE

YEŞİL GAZETE

Hindistan’da, iki kadının yüzyıllardır uygulanan geleneği delerek bir tapınağa girmesinin ardından cinsiyet ayrımıyla mücadele için kadınlar ayaklandı.


Olayın yaşandığı Kerala eyaletinde toplanan binlerce kadın, etten duvar örerek kadınlara yapılan ayrımcılığı protesto etti. ‘Kadın Duvarı’ olarak adlandırılan insan zinciri 600 kilometreyi buldu.

Dev protesto gösterisi, kadınların tapınaklara girmemesi gerektiğini savunanların eylemlerine karşılık olarak düzenlendi.

Cinsiyet eşitliği tartışmalarını hararetlendiren olay

Adet görme yaşlarındaki kadınların girmesinin yasak olduğu Sabarimala Tapınağı’nı çarşamba günü iki kadın ziyaret etmiş, yasağın delinmesi muhafazakar kesimi öfkelendirmişti. Geleneğin bozulmasına tepki gösterenlerin eylemlerinde polis göz yaşartıcı bomba kullandı.


Yerel basın kadınların ziyaretinin ardından görevli rahibin tapınağı kapatarak arındırma töreni yaptığını duyurdu.

Kadınların tapınak girişinde bekleyen gönüllü korumaları aşarak nasıl içeri girdikleri bilinmiyor, ancak herhangi bir engelle karşılaşmadıkları belirtiliyor. Ele geçirilen video kayıtlarında kırklı yaşlardaki iki kadının başları örtülü şekilde tapınakta dolaştığı görülüyor. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre kadınlar daha önce de tapınağa girmeye çalışırken engellenmişti.

Taraflardan protesto çağrıları

İktidar partisinin eyalet kolu başkanı olayın ardındın halka protesto çağrısında bulundu. Kadınların tapınağa girmesinin vatandaşlık hakkı olduğunu belirten Kerala eyalet bakanı hükümetin tapınağa girmek isteyen kadınların güvenliğini sağlamaya devam edeceğini duyurdu. Tapınak çevresine polis güçleri yerleştirildi.

Eyalet yönetimindeki muhalifler ise bu durumu bir ihanet olarak değerlendirdi ve yönetimin geleneği ihlal etmenin cezasını çekmesi gerektiğini vurguladı. Hindistan Başbakanı Nerendra Modi’nin partisi BJP’nin Kerala eyalat başkanı ise ateist yönetimin Hindu tapınaklarını yok etme komplosu olduğunu söyleyerek müritleri protestoya çağırdı.

Yüksek Mahkeme’den yasağı bozan karar

Sabarimala tepesindeki Hindu tapınağında uygulanan adet yaşındaki kadınların girmesinin yasağı geçtiğimiz Eylül ayında Yüksek Mahkeme’nin aldığı bir kararla kaldırıldı. Karara karşı ekim ayında yapılan protesto gösterilerinde yüzlerce Hindu ile polis arasında arbede yaşanmıştı.

.

(Euronews)

Tarih: 04-01-2019 Okunma: 375