İzmir ve Aydın için planlanan Kirazlı RES Projesi kapsamında en az 500 ağaç kesilecek

YEŞİL GAZETE

YEŞİL GAZETE

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ege Bölgesi’nde bir rüzgar enerji santrali (RES) daha kurulması için geçtiğimiz haftalarda izin verdi.


Metehan Ud’un Evrensel’de çıkan haberine göre, Kiraz Enerji AŞ. tarafından Aydın’ın Nazilli ilçesi ile İzmir’in Kiraz ve Beydağ ilçeleri sınırları içinde kurulmak istenen RES projesine ait çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu kabul edildi.

ÇED raporuna göre, 5’i Aydın, 9’u İzmir’de olmak üzere toplam 14 RES türbininin kurulmak istendiği bölge yüz binlik planlarda orman ve tarım arazisi olarak yer alıyor.

Alanın mülkiyeti hazinede ve projenin en az 49 yıllığına sürdürülmesi planlanıyor.

Bölgedeki köylülere ait araziler için de acele kamulaştırma kararı çıkarılmış durumda. Söz konusu proje için verilen ÇED izni de köylülerin açmış olduğu dava ile olumlu sonuçlandı.

Köylülerin acele kamulaştırma kararı ile imar değişikliğine karşı açmış olduğu dava olumlu sonuçlanmış olmasına rağmen proje sürdürülüyor.

Kirazlı Enerji AŞ. ise Türkerler Holding’e ait.

İnşaat ve enerji sektöründeki yükselişleri ile bilinen Türkerler Holding, yol, bina yapımı gibi pek çok kamu ihalesini aldı.

Endemik bitkiler için koruma yok

Her bir türbinin etrafı 50 metrelik daireler halinde bitki örtüsünden temizlenecek.

Toplamda 90 bin metrekarelik alanda 500’ün üzerinde kestane, meşe ve karaçam ağacı kesilecek.

Proje ruhsat sahasından 7 endemik bitki türü yer alıyor.

Endemik türlerin korunmasına yönelik herhangi bir  önlem alınmasına gerek duyulmamış.

Ormanlık alanda 6 metre genişliğinde 7 kilometrelik iş makinelerinin geçebileceği servis yolu açılacak.

Sürekli olarak Türkiye’nin enerji ihtiyacının ‘yenilenebilir’ kaynaklarla giderilebileceğinin vurgulandığı proje dosyasındaki “Rüzgar enerjisi, yeşil teknoloji olarak düşünülür” dikkat çekiyor.

EGEÇEP Dönem Eş Sözcüsü Fırat Korkmaz “Temiz enerji denmesine rağmen tercih edildikleri alanlardan dolayı çevreye zarar veriyor” dedi.

 

(Evrensel)

Tarih: 28-06-2018 Okunma: 662