Rus uzman: ABD, Türkiye'nin aldığı F-35'lerin sistemlerini kontrol edebilir

SPUTNİK

SPUTNİK

© AA / Atılgan Özdil

F-35 yeni nesil savaş uçağının ilkinin Türkiye'ye teslim edilmesinin ardından, Rusya Hava Kuvvetleri Özel Komutanlığı Uçaksavar Füze Birlikleri Eski Başkanı Sergey Hatılev uçakların ABD tarafından kontrol edilebileceğini söyledi.

ABD merkezli The Drive dergisinde yer alan bir makalede, Türkiye'nin ABD'den F-35 uçaklarını teslim alsa dahi uçakların kullanılamayacağı söylentilerinin olduğunu ve bunun doğru olması halinde uçakların destek sistemi olan ALIS'e erişimin engellenebileceği anlamına geldiği belirtildi. Makaleye göre, Türkiye teslim alacağı F-35 jetlerini bir biçimde uçabilir hale getirebilse bile yedek parçalar olmadan bu uçakları çok uzun süre kullanamayacak.

Sputnik'e konuşan Rusya Hava Kuvvetleri Özel Komutanlığı Uçaksavar Füze Birlikleri Eski Başkanı Sergey Hatılev de benzer bir değerlendirmede bulundu. Hatılev, F-35'lerin elektronik sisteminin ABD tarafından değiştirilebileceğini söyledi.

Hatılev "F-35'lerdeki bilgisayar sistemi, program donanımı, sinyal cihazları ve yönlendirme komutaları değiştirilebilir. Özellikleri ve yapabildikleri ABD ordusu için yapılan benzerlerininkine kıyasla düşürülebilir" dedi.

'BİLGİLER MERKEZE GİDİYOR'

ABD'de bir F-35 teknik kontrol merkezinin olmasının, uçakların kontrol edilebileceği anlamına gelip gelmediği sorusunu yanıtlayan Hatılev şunları ifade etti: "ABD'liler uçakları kontrol edebilecek. Kontrol merkezi uçakların nerede bulunduğunu, ne yaptığını, ne durumda olduğunu biliyor ve gerekirse uçağın kontrolüne ya da fonksiyonlarına müdahale edebilir. Bu da NATO için oluşturdukları silah sistemlerini kontrol edebileceği ve yönetebileceği anlamına geliyor. Bu merkeze bilgi gidiyor ve merkez uçağın nerede olduğu fark etmeksizin durumunu biliyor."

'PATRIOTLAR VE S-400'LER KIYASLANAMAZ'

Rus füze savunma sistemleri ile ABD'nin Patriot sistemlerini değerlendiren Hatılev, şöyle konuştu: "Patriotlar ve S-300, S-400 sistemleri kıyaslanamaz. 90'lı yıllarda bu net bir şekilde gözler önüne serilmişti. Abu-Dabi'deki fuarda ABD'liler her yerde Patriotların dünyanın en iyi füze savunma sistemleri, en iyi özelliklere sahip olduğunu söylüyorlardı. Biz de S-300 ve Patriot sistemlerinin aynı koşullarda, aynı hedefleri vurmasını ve bunun sonucunda sistemlerin etkinliğini, kaç hedefin imha edildiğini, gürültü bağışıklığını değerlendirmeyi teklif ettik. ABD'liler de reddetti."

Türk Hava Kuvvetleri için üretilen, ilk uçuşunu geçen ay yapan 18-0001 kuyruk numaralı ilk F-35, törenle Türkiye'ye teslim edildi.

Ankara ile Washington arasındaki ilişkiler Türkiye'nin Rusya'dan iki S-400 satın alma kararının ardından gerginleşti. Washington, S-400'lerin alınması halinde Türkiye'yi F-35'leri teslim etmemekle tehdit etti, ancak Ankara geri adım atmadı.

Tarih: 24-06-2018 Okunma: 1310