Büyük Menderes’teki kirliliği gözler önüne seren belgesele Arjantin’den ödül

YEŞİL GAZETE

Her geçen yıl giderek daha da kirlenen ve giderek bir atık su tahliye kanalına dönüşen Büyük Menderes nehri ve havzası hakkında bir çevre duyarlılığı oluşturmaya çalışan “Büyük Menderes” belgeseli Arjantin Santa Cruz 4. Uluslararası Film Festivali’nden en iyi kısa metrajlı belgesel ödülü ile döndü.


27-29 Nisan tarihleri arasında gerçekleşen Arjantin Santa Cruz 4. International Film Festivali’nde Kısa Belgesel Kategorisine başvuran 680 film arasından ilk etapta 10 finalist film arasına giren ‘Büyük Menderes’ bu kategoride verilen tek ödül “Palmeras 2018 Grand Prix Best Short Documantery” ödülünü kazandı.

Yönetmen ve yapımcılığını Dr. Yavuz Özer’in üstlendiği Nisan 2018’de tamamlanan 30 dakikalık belgesel iki yıllık bir çalışmanın ürünü.

Afyon’dan doğarak Didim’den Ege denizine dökülen Büyük Menderes 600 KM’lik yolculuğu boyunca 25bin km karelik bir alanı sulamakta ve Büyük Menderes Havza ve delta alanlarında Türkiye’nin en büyük tarım arazilerine can vermektedir.

Büyük Menderes

Afyon’dan doğarak Didim’den Ege denizine dökülen Büyük Menderes 600 km’lik yolculuğu boyunca 25bin km karelik bir alanı sulamakta ve Büyük Menderes Havza ve delta alanlarında Türkiye’nin en büyük tarım arazilerine can vermekte.

Ancak günümüzde Denizli, Uşak, Aydın’ın tarımsal zirai ilaç atıkları, dericilik, tekstil, mermer ve zeytinyağı fabrikalarından gelen atıklar, 3 büyük kentin, kentsel atıkları Büyük Menderes nehri ve havzasını kirletmektedir. Ayrıca Jeotermal Santrallerinin zehirli kimyasal sıcak akışkanları çoğu yerden doğrudan Büyük Menderes nehrine karışmaktadır.

Tüm bu zehirleyicilerin etkisi sadece tarım arazilerinde değil, buharlaşma etkisiyle bu bölgede solunan havada da görülmektedir. Türkiye’de kanser artış oranları rekor seviyede Aydın’da görülmektedir.

Büyük Menderes bu bölgeye tarih boyunca medeniyetler kurulmasını sağlamış, insana, doğaya, tüm canlılara yaşam getirmiştir. Ancak günümüzde ne yazık ki; nehir bir atık su tahliye kanalına dönüşmüştür. Bu bölgede görülen endemik türler, bitkiler ve başta göçmen kuşlar ve nadir türlerdeki balıklar olmak üzere tüm canlılar tehdit altındadır.

Belgesel film çok yakın bir gelecekte büyük sorunlara neden olacak bu durum için bir kamuoyu oluşturmayı amaçlamakta. Zira Türkiye’nin ana gündeminde olması gereken bu konu hakkında araştırmalar, çalışmalar çok yetersizdir. Bu konuyu ele alan sinema çalışmaları bile bir elin parmaklarından bile azdır.

Sadece Ege Bölgesini ya da Türkiye’yi değil, tüm dünyayı ilgilendiren Büyük Menderes kirliliği tüm dünyayı ilgilendiren küresel bir çevre felaketi.

 

(Yeşil Gazete)

Tarih: 12-05-2018 Okunma: 529