Manisa Salihli’de JES tepkisi: Kükürt solumak istemiyoruz!

YEŞİL GAZETE

Manisa Salihli’deki Barış Mahallesi sakinleri, kurulmak istenen jeotermal enerji santraline tepki göstererek, ‘Kükürt solumak istemiyoruz’ dediler.


Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre Manisa Salihli’ye iki kilometre uzaklıktaki Barış Mahallesine kurulmak istenen jeotermal enerji santraline (JES) karşı mahalleli bir araya geldi. Yeşilçam Düğün Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Barışkentlilerin yanı sıra, Caferbey köylüleri ve Salihliler de katıldı.

Toplantıda konuşan Barış mahallesinde oturan emekli öğretmen Hakkı Uysal, JES kuyularının konutların yanı başına, birinci sınıf tarım arazilerine açıldığını belirterek, “Belediye imarda park alanı olarak gösterdiği yeri SANKO şirketine JES için kiralamış durumda. Bu usulsüz bir işlem. Şirket hiçbir önlem almadan, doğayı kirleterek kuyu açma çalışmalarını bir yıldır sürdürüyor. Caferbey Köyü’nden aldığı araziye kuracağı JES’te bizim evlerimizin yanı başındaki kuyulardan çektiği suyu kullanacak. SANKO sondaj sırasında çıkan içinde ağır metallerin olduğu çamurun üzerini bir gece de toprakla örttü. Eğer bu JES çalışmalarını durduramazsak çok yakın bir gelecekte bu güzel mahallede kokudan, pislikten oturamaz hale gelebiliriz” dedi.

EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Özer Akdemir ise, geçmiş yıllarda “temiz-yenilenebilir enerji kaynakları” diye termik ve nükleer santrallere karşı alternatif olarak öneriler RES, JES, GES gibi enerji üretim yöntemlerinin yarattığı çevresel-sağlık sorunlarının zaman içerisinde ortaya çıkmaya başladığını belirtti.

Ülkenin en güzel köşelerine, halkın iznini, görüşünü almadan kurulmak istenen bu tür enerji üretim tesislerine karşı halkın yaşam alanlarını koruma mücadelesi vermesinin Anayasal dayanakları olduğunu ve son derece meşru bir zeminde bulunduğunu aktaran Akdemir, “Siz izin vermediğiniz sürece buraya JES yapamazlar. Bunun için öncelikle bir araya gelmek ve  örgütlenmek gerekiyor” dedi. Gediz havzasında jeotermal ve madencilik faaliyetlerinin yeraltı sularını kirlettiğine dair resmi raporları gösteren Akdemir, konuşmasında yeni kurulan Ekoloji Birliği hakkında da bilgiler verdi.

Turgutlu ilçesinden gelen TURÇEP ve EGEÇEP Yürütme Kurulu üyesi Metin Sert de Salihli halkının geçtiğimiz yıllarda çevresel sorunlara karşı gösterdiği duyarlılığın bir benzerinin Barışkent’teki JES’lere karşı ortaya çıkmasının sevindirici olduğunu ifade etti. Örgütlenmenin en acil görev olduğunu belirten Sert, Turgutlu’daki Çaldağı mücadelesi deneyiminden yola çıkarak ekoloji mücadelesinin toplumsallaştırılmasının önemine dikkat çekti.
Toplantıda söz alan Barışkent ve Caferbey mahalleleri sakinleri de JES’lere karşşı düşüncelerini ifade ettiler.

Toplantının ardından toplu olarak JES kuyularının olduğu bölgeye giden vatandaşlar, kuyuların çevreye verdiği zararı gazetecilere anlattılar. En yakın eve 20-30 metre uzaklıktaki kuyuların hemen yanı başı üzüm bağı ve sebze tarlaları olduğu görülürken, kuyunun yanı başındaki altında plastik örtü bulunan havuzdaki sudan kükürt kokusuna benzer bir kokunun yayıldığı dikkat çekti. Kuyunun ve havuzun mahallelilerin ısrarlı çabaları sonrası tel örgü ile çevrildiği dile getirildi.

 

(Evrensel)

Tarih: 24-04-2018 Okunma: 650