Foçalılardan ağaç kıyımına karşı zafer: Ilıpınar Ormanımız, ağaçlarımız bizim

YEŞİL GAZETE

YEŞİL GAZETE

Ekosistemin can damarlarından ormanlarımızdan biri daha çevrecilerin ve bölge halkının mücadelesiyle kurtarıldı.

İzmir’in Foça ilçesinde Ilıpınar Mahallesi Armutludere Mevkii’nde gençleştirme gerekçesiyle çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık bölgedeki ağaçların kesimi engellendi.

Geçtiğimiz haftalarda kesim için işaretlenen ağaçlar bölge halkını harekete geçirmiş, olayın duyulması üzerine aralarında Yenifoça Forum, Foça Forum, Foça Çevre Platformu (FOÇEP), Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) üyeleri ile bölge halkı, kesim işlemlerinin başladığı 6 Mart günü ağaç kıyımını durdurmak için ormanlık alana gitmişti.

Bölge halkı ve çevrecilerin tepkisi sonrası ağaç kesimine ara veren İzmir Orman İşletme Şefliği, bugün ağaç kesimini tamamen durdurduklarını açıkladı.


Yenifoça Forum üyelerinden Özgür Küçüktülü karara ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“1 haftalık bekleyişimiz sonucunda karar çıktı. Karar açıklanana kadar ağaç kesimi yapılan bölgeden arkadaşlarımız bizlere bilgi verdi. Mutluyuz. Bu mutlulukla önümüzdeki günlerde tüm bölge halkıyla piknik yapmayı planlıyoruz. İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan ve Menemen Orman İşletme Şefi Tolga Şener’i de pikniğimize davet etmek istiyoruz. Bu filli direnişimiz kamu görevlilerinin duyarlılığıyla başarıldı. Ilıpınar Köylüsü’ne de çok teşekkür ediyoruz. Ağaç kesimi bundan 3-4 yıl öncesinde de denenmişti. Bölgedeki ormanlarda ne kadar plantasyon alanı seçilmiş olursa olsun bölge halkı olarak bunların hiçbirinin gerçekleşmesine müsaade etmeyeceğiz.”

Ne olmuştu?

İzmir’in Foça ilçesindeki 15-20 yıllık kızılçam ağaçlarına ev sahipliği yapan doğal ormanda 6 ve 7 Mart’ta yaklaşık 300 genç çam ağacı kesilmişti.

Kesim, Ulupınar Köyü Armutlu Dere Mevkii’ndeki büyük bölümünün kendiliğinden oluşan doğal ağaçların olduğu ormanın 20 futbol sahası büyüklüğündeki alanında gerçekleşmişti.

Foça ve Yenifoça’dan çok sayıda yurttaşın, kesim yapılan alana gelerek ağaçların kesilmesine tepki göstermesiyle, 7 Mart’ta kesim durduruldu.

Bölge halkı yetkililere taleplerini iletti

Kesim işlemleri sırasında ormanlık alana gelen İzmir Orman İşletme Müdürü Erdal Şahan ve Menemen Orman İşletme Şefi Tolga Şener şikâyetleri dinledi.

Köylüler kesim nedeninin zeytinlikleri korumak ya da orman gençleştirme çalışması olduğu yönündeki açıklamaları yalanlamıştı.

İddiaya göre, ormanın hemen bitiminde bulunan Demir Çelik Fabrikası’na bağlı kömürlü termik santralin depolama alanı yetersiz kaldı ve santralin cüruf atıklarının atılacağı depolama alanı açmak için ağaç kesimi yapıldı.

Tepkiler üzerine yetkililer durumu değerlendireceklerini açıklamıştı.

Foça halkı ormanına sahip çıkıyor: Ilıpınar Köyü’ndeki ağaç kıyımı durdurulsun!

Foça’da 20 futbol sahası büyüklüğündeki alanda kesilen ağaçlar TBMM gündeminde

 

Haber: Merve Damcı

(Yeşil Gazete)

Tarih: 16-03-2018 Okunma: 893